Lina Thomsgård – vinnare av Sociala medier-priset 2014

Lina Thomsgård

Sociala medier-priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, i samarbete med Högskolan i Borås och Borås Stad. Priset ges till personer eller grupper som gjort ”väsentliga insatser sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv inom sociala medier”. Något som juryn menar stämmer in precis på årets pristagare.

Juryns motivering 

Lina Thomsgård är opinionsbildare, krönikör och grundare av det ideella jämställdhets- och mångfaldsprojektet Rättviseförmedlingen - som hon vid årsskiftet lämnade över till nya ordföranden Seher Yilmaz. Juryn utser Lina Thomsgård som årets vinnare för ”att hon har visat hur man med starkt samhällsengagemang och innovativ användning av sociala medier kan ge bidrag till en mer jämställd och demokratisk samhällsutveckling”.

– Ofattbart fint, säger Lina Thomsgård och fortsätter.
– Juryn har varit tydlig med att priset är till mig som individ och inte de projekt jag jobbat med - men jag är där jag är idag tack vare Rättviseförmedlingen och alla som gjort det här tillsammans med mig. Så självklart delar jag priset med dem!

Vad betyder ett sådant här pris för dig?

Att kunna inspirera andra som ser saker att förbättra i samhället - för med gemensamma krafter går det ju bevisligen! Om jag fått chansen att göra skillnad genom att twittra som tusan och starta en facebooksida en ohyggligt trött söndagmorgon, så finns det inga gränser för hur många initiativ därute som smartare filurer kan driva igenom. Det är fantastiskt fint att få inspirera andra att inte bara stanna vid drömmar utan också öppna verktygslådan. Där är jag gärna en ambassadör för hur sociala medier kan användas.

Vad tror du själv har varit avgörande för att just du får det?

60 000 rättviseförmedlare såklart, och alla som jobbat med mig! Jag har drivit flera digitala initiativ kring samhällsförändring men Rättviseförmedlingen är mitt livsverk. Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet och fina utmärkelser, och det var en av många saker jag trodde jag sa ajöss till när jag efter fyra år tog det svåra beslutet att lämna vidare organisationen för att ge utrymme och mikrofonen till fler. Jag är stolt över att jag trots att jag är ett sånt kontrollfreak har gått från att göra något helt ensam och sedan steg för steg hittat rätt personer att koppla på. Detta har gjort att organisationen till slut kan leva vidare utan mig och bli ännu större och bättre. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det var just då jag skulle få ett pris i mitt eget namn. Det känns som ett så himla fint bokslut på en era som förändrat mitt liv.

Om priset: Stipendiet på 100 000 kronor finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad i samarbete med Högskolan i Borås och Borås Stad. Det är andra året som priset delas ut. Första pristagaren blev förra året Joakim Jardenberg.

 

Vad har du på gång fram över?

Jag hade egentligen tänkt växla ner och ta det lite lugnare - men efter en sådan här utmärkelse måste det bli tvärtom! Så jag ska fortsätta arbeta med saker jag tycker är viktiga, och så länge folk står ut tänker jag tjata om de frågor jag brinner för. Inför valet 2014 känns det extra viktigt att sprida kunskap kring feminism och antirasism det hoppas jag göra. Dessutom har jag arbetat med en bok rätt länge, men inte haft råd att fokusera på det. Så kanske, kanske att jag om ett år kan få träffa er igen och berätta att boken är klar.

Jag kommer dessutom att donera 20 000 kronor till det fantastiska nätverket StreetGäris, som startades förra året. När Rättviseförmedlingen var ungefär lika gammal fick jag ett stipendium på 20 000 kronor som fick mig att förstå att det jag gjorde hade ett värde. Det fick mig att orka fortsätta så för mig är det viktigt att ge det vidare för att se till att fler orkar ägna sig åt samhällsförändring. Sedan hoppas jag att fler med större kapital ser hur de kan bidra till ett mer medmänskligt samhälle.

 

Vinnaren tillkännagavs vid Mediedagarna i Göteborg (Meg) den 7 mars 2014, vid Svenska Mässan i Göteborg. Priset delas ut tisdagen den 6 maj 2014 vid konferensen Mötesplats Sociala Medier som Borås Stad och Högskolan i Borås årligen anordnar.

Text: Erik Holmlund
Foto: Göran Björklund