Hon pratar kulturpolitik på kulturkalaset

Vad handlar hearingen om?

– Hearingen heter Kultur för alla, och handlar om Göteborgs kulturprogram och Västra Götalandsregionens kulturplan. Västra Götalandsregionens kulturplan är offentliga strategidokument som har stor betydelse för hur man fördelar pengar inom kulturområdet, därför är det viktigt att involvera medborgarna. Hearingen ger en möjlighet att ställa frågor. 

– Sådana här hearings blir mer och mer vanligt för att öppna upp processen och visa att man bryr sig om vad medborgarna tycker och tänker.

Vad blir din roll?

– Jag är där i min roll som forskare. Jag forskar kring regional och lokal kulturpolitik. Framför allt tittar jag på kommuners och regioners vilja att bli mer självständiga och unika. Vilket i sig är väldigt spännande. För tjugo år sedan skulle man bara kopiera statens riktlinjer, idag vill man istället vara självständig och arbeta fram egna mål.

Vad ser du framemot?

– Jag tycker det är roligt att Högskolan i Borås blivit inbjudna att delta i samtalet. Jag tycker också det är viktigt att visa att vår forskning finns med i det pågående samtalet kring kultur och samhälle. Speciellt roligt är det då det beskrivs i Västra götalandsregionens kulturplan att Textilmuseet i Borås strävar efter att bli Nordens ledande arena för textil i alla dess former. Och att museet, tillsammans med Högskolan i Borås och näringslivet i Sjuhäradsområdet, utgör en början till ett form- och designcentrum inom textil.

Tid och plats

Torsdag 13/8 kl. 15:45-16:30
Bältesspännarparken, Stora Tältet, Göteborg

Text: Annie Klasén
Foto: Göteborg Stad och Ulf Nilsson