Angelica blev chef direkt efter examen

– Det passar en person som gillar textil och människor, som är ansvarstagande. Du ska vilja lite mer än att bara gå till jobbet och sen gå hem.

Efter fem år av butiksjobb och mycket resor, var det med dubbla känslor som Angelica Lindblad började plugga igen. Nu skulle det nog inte bli så mycket resande av. Planen var att bli mäklare, men hon bokade ändå in en träff med en studievägledare. Med tanke på att Angelica hade jobbat som butikssäljare i klädbranschen, föreslog hon att Angelica skulle passa som butikschef.

– Min första reaktion var ”Gud nej, absolut inte!”, minns Angelica Lindblad några år senare.

Visst trivdes hon i branschen, men att bli chef kändes inte helt självklart.

Angelica Lindblad
Ålder: 27
Bor: Borås
Gör: Butikschef på Boomerang i Göteborg. Tog examen från Butikschefsutbildningen, våren 2014.

Utbyte i Brasilien

Under åren som gått sedan gymnasiet har flera av Angelicas kompisar klarat av sina utbildningar och när hon flyttade från Linköping till Borås och började läsa Butikschefsutbildningen med inriktning mot textil och mode hösten 2011, var hon lite nervös. 

Det skulle visa sig att oron var obefogad. Att plugga var mycket roligare än hon trott, inte minst det halvårslånga utlandsutbytet. Tillsammans med en klasskamrat fick hon kontakt med en skola i Brasilien, och genom dem praktik på ett inhemskt klädföretag. Att resa och studera är något hon varmt rekommenderar.

– Vi lärde oss väldigt mycket om deras företagskultur och förutsättningar att arbeta på en internationell marknad. Det är svårt om man inte är USA eller ett rikt land i Europa, säger Angelica Lindblad.

Under resan studerade hon några kvällar i veckan och praktiserade på dagarna. Det blev även tid över för resor runt om i Sydamerika.

– Det är jättebra att kombinera plugg och resa, för man får så mycket gratis i form av kulturupplevelser och socialt umgänge.

Olika sätt att leda

Så var det det där med chefsrollen, som Angelica först varit lite skeptisk inför. Det visade sig vara något av det mest intressanta under hela utbildningen och något som Angelica gärna hade velat ha ännu mer av.

Efter examen fick hon jobb som butikschef i den klädkedja där hon jobbade extra under utbildningen. Rollen som chef är lite annorlunda mot att vara säljare. Butikschefen rapporterar till exempel ekonomi till huvudkontoret och har ansvar, både när det går bra och dåligt. Det ingår också att motivera medarbetarna och att kunna hantera de konflikter som dyker upp.

De finns många olika sätt att leda. Angelica Lindblad säger att hon försöker att vara lyhörd och behandla alla lika, och samtidigt se att människor motiveras av olika saker. Som person är hon öppen och engagerar sig i andra personer, och har ganska vänskapliga relationer med sina medarbetare.

– Innan jag tog jobbet var jag rädd för att jag inte skulle kunna vara kompis med mina anställda, att jag skulle behöva ändra min personlighet. Men om man hittar sitt sätt, så blir det inga problem.

Idag, snart fyra år efter att hon började utbildningen, är hon glad att det blev just den.

– Jag tycker att min utbildning har gett mig väldigt mycket. I kombination med min tidigare erfarenhet som säljare har den gett mig perspektiv på hur en butikschef ska vara mot sina anställda, säger Angelica Lindblad.

Text: Lina Ferm
Foto: Suss Wilén