Mikroorganismer gör Mila lycklig

−Jag föll pladask för kemi och bioteknik. Visst var textil och mode intressant, men jag är också intresserad av miljöfrågor och tyckte att det verkade ”grönare” att jobba med någon med kemi och miljö.

Nu går hon tredje året och trots att hon snart är klar ser hon bara mer och mer spännande pusselbitar som hon vill veta mera om när det gäller kemi och bioteknik.
−Utbildningen är jättebra och det blir mer och mer spännande för varje termin. Speciellt under sista året då vi får använda våra kunskaper praktiskt i labbet.

Varför bioteknik?
−Det är jättespännande att jobba med levande organismer och jag har alltid gillat att återvinna. Jag älskar avfall och ser det som en tillgång. Vi slänger så mycket, t.ex. mat, hushållssaker och kläder. Själv köper jag på second hand och jag har till och med dumpstrat mat utanför en affär. Vi har så mycket resurser och det är tråkigt att folk ser avfall endast som ett problem när det ju kan vara en värdefull tillgång.

Mila är full av entusiasm när hon berättar.
−Jag blir glad när jag ser att man kan återanvända, att allt har sin plats i en livscykel.

Kurserna på programmet delar hon in i två grupper, en del med kurser med mer praktiska moment som teknik i labben, och en del som är teoretisk.
−Jag har lättast för ämnen med beräkningar och diagram, jag är intresserad av att förstå hur saker fungerar. Men jag vill kunna det andra också.

Nära forskningen

Den anda som råder inom utbildningen på Högskolan i Borås drar i henne. Så till den grad att hon starkt funderar på att läsa den masterutbildning i resursåtervinning som ges på Högskolan i Borås. Lite framtidsplaner på en forskningskarriär gror också.
−Redan nu under grundutbildningen känns det att vi är nära verklig forskning och vi har nära till trevliga lärare och studenterna på avancerad nivå och doktoranderna. Doktoranderna inom resursåtervinning ger en fantastisk ”vi-känsla”. Vi läser också en del kurser tillsammans med masterstudenterna vilket gör att vi även kommer nära dem.

Under våren 2015 åker Mila på utbytesstudier till ett universitet i Rio de Janeiro i Brasilien. Hon ska läsa en praktikkurs och genomföra sitt examensarbete där. Hon ska jobba med ett projekt där man ska sätta upp ett par textila biogasreaktorer på tre kubikmeter vardera. De är till för hushållsavfall, matrester, och ska producera biogas och el.

−Jag undrar hur det kommer att bli att mata reaktorn…,funderar hon.
I framtiden hoppas hon att vi får se biogasreaktorer i bostadsområden eller hemma hos folk.

Mila Ostojic

Ålder: 28
Från: Göteborg
Har tidigare gjort: Började läsa estetisk linje på gymnasiet med inriktning mot musik, men bytte snart till hantverk – textil och modedesign. Har gått en KY-utbildning för att bli kulturprojektledare.
Bredvid studierna: Jobbar extra med LSS-verksamhet i Göteborg. Spelar hon trummor. Trumspelandet tänker hon utveckla under utbytesterminen i Brasilien.

Text: Solveig Klug
Foto: Solveig Klug och Moa Carlsson