Studera och jobba, möjligt med individuell studieplan

Patrik Pedersén läser till förskollärare parallellt med jobbet som barnskötare.

Patrik är barnskötare på en förskola i Öjersjö i Partille kommun, sedan några år tillbaka. Han stortrivs med jobbet, men har nu valt att utbilda sig till förskollärare för att få en yrkesexamen.

Studierna bedrivs på halvfart vid Högskolan i Borås. Med ett individuellt upplägg på utbildningen får Patrik ihop studier och jobb. Det är en perfekt kombination som gör att de teoretiska moment man har på högskolan kan kombineras med det som händer ute i verkligheten på förskolan.

Patrik Pedersén
Ålder: 33
Från: Hindås, men bor i Borås
Har tidigare gjort: Läst samhäll-ekonomi på gymnasiet, studerat på gymnastik- och idrottshögskolan och har en examen i sport management, har läst arbetsorganisation och psykologi, ledarskap, vuxenpsykologi, socialpsykologi tidigare.
Fritid: Tränar på gym och springer, umgås med familj och vänner.

Patrik har en brokig bakgrund med flera års högskolestudier inom helt andra områden bakom sig innan han fick jobb som barnskötare. Idag arbetar han med åldersgruppen 2-3 år. Efter flera år har han nu valt att satsa på vidare jobb inom barnomsorgen och att få en yrkesexamen. Han trivs att jobba med barn.

Barn är tydliga

– Jag har bra hand med barn och trivs med att arbeta med barn och ungdomar. Det är så okomplicerat. Barn är tydliga med hur de vill ha det eller inte ha det. Ens egna förutfattade meningar ställs på sin spets och det är roligt att få jobba med dem utifrån olika perspektiv. Jag utvecklas lika mycket som dem. Det är häftigt att få vara med att hjälpa dem att växa som individer.

Du är en av få killar som väljer att jobba som förskollärare. Har du några reflexioner kring det?

– Där jag arbetar är det inte så stor sak att vara kille, mina kolleger uppskattar mig för mitt arbete, inte för att jag är man, utan just för det arbete jag genomför.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag är jättepositiv till utbildningen och tycker att alla som funderar på att gå den ska söka. Vi har fått superbra stöd från kursansvariga. Utbildningen är tydlig och enkel, tycker jag, men så har jag ju vana vid akademiskt skrivande sedan tidigare. Utbildningen passar mig bra och kvaliteten på utbildningen är bra. Man får in delar i utbildningen som jag tycker är mycket intressanta. Exempel på inslag som intresserar mig är att jobba utifrån mångkulturella perspektiv, specialpedagogik och svenska som andraspråk.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det är att vi kan använda yrkespraktik och koppla ihop det med de teoretiska moment vi arbetar med på högskolan. Vi studenter har också en förkännedom om verksamheten. Vi vet hur det fungerar i verkligheten och jag känner att lärarna respekterar vår erfarenhet och tar den på allvar, även om vi inte alltid är överens.

Vad har du för mål på sikt med utbildningen?

– Det är att ge mig själv goda möjligheter att välja olika yrken inom området barnomsorg och skola. I första hand är det bara att få en yrkesexamen, men jag är inte rädd för att pröva nya utmaningar på sikt.

Utbildningen är personligt anpassad för att Patrik ska kunna arbeta vid sidan av studierna. Utbildningen är på tre år inklusive två sommarkurser på heltid.

Läs mer om Förskollärarutbildningen för yrkesverksamma, Borås

Text och foto: Solveig Klug