Jag har fått tusen nya frågor på vägen

Louise Svensson

Har du alltid varit textilintresserad? 

– Jag började sticka när jag var sex år gammal och i tonåren började jag med improvisationsteater. Textilintresset kom på köpet och slutade aldrig riktigt. Därför läste jag textil på gymnasiet (hantverksprogrammet med inriktning mot textil & design), textillinje på folkhögskola och sedan ett tekniskt basår för att komma in på Textilhögskolan. Med åren har mitt intresse blivit mer nyanserat för att textilen är multifunktionell och finns i så många nyanser.

Varför blev det textilingenjör? 

– Jag hade tidigare studerat inom konfektion och design och ville fördjupa mig i de bakomliggande processerna. Varför blir ett tyg som det blir? Varför dessa egenskaper? Hur uppnås det? Hur kan de ändras? Så jag valde att studera till textilingenjör, för jag hade tusen frågor och jag har fått tusen nya på vägen.

Louise Svensson
Ålder: 24
Studerar: Textilingenjör

Vad lockar dig med yrket? 

– Att det ger en merkunskap om allt som influerar bra textil, oavsett vad det är för sorts vara, materialval, konstruktion, design, tillsatser och så vidare som i sin tur formar varans egenskaper. Merkunskapen är också vetenskapligt förankrad och det fokuserar på kvalité ur både miljö-, ekonomiskt och socialt perspektiv. Sedan lockade det mig för att det ger en helhetsbild med verktyg.

Hur har du utvecklats som person under din tid på högskolan? 

– Jag har blivit vuxen här. Jag har blivit ännu mer kvalitetsmedveten och fått arbeta mycket i grupper. Genom mina olika engagemang, som till exempel Studentkåren, har jag lärt mig att samverka. En annan sida är att jag har blivit mycket kritisk och har svårt att handla kläder, vill alltid veta mer i affären om allting på plagget och processen som har lett dit.

Vad tycker du om att studera i Borås? 

– Jag är glad att campuset är så sammanhållet och att lärarna är kunniga, fulla med praktisk erfarenhet och att näringslivet samverkar med högskolan, samtidigt som den fortsätter att vara akademiskt fri. Textilingenjörerna hade gärna fått arbeta närmare med de andra inriktningarna på ingenjörsområden i vissa ämnen och jag längtar efter den dag en högskola faktiskt har skåp för studenternas stackars ryggar. Men det är saker som kan förbättras i framtiden.

Har du en favoritplats i Borås? 

– Det är svårt att välja, för jag har olika favoriter för olika aktiviteter, men jag gillar verkligen Almenäs, som är en badplats i Borås. Det är fint att promenera till, grilla på, bada vid och sitta lutad mot ett träd och plugga. Dessutom har de ett supermysigt café på sommaren.

Är du nöjd med din tid hittills? 

– Jag är ganska nöjd, det har varit många intressanta kurser och det är en mycket bra miljö att studera i. Den är fylld med dedikerade lärare, tekniker och maskiner. Därför önskar jag också att ingenjörsämnena, särskilt matematik och statistik, hade samverkat mer med textil med exempelvis laborationer och verklighetsprojekt. För det hade blivit en bättre blandning. Eftersom textil är väldigt praktiskt hade jag även velat ha praktik på något sätt, något vi inte har idag.

Vad är dina mål med framtiden? 

– Jag söker jobb i skrivande stund och vill använda de kunskaper jag har fått under min utbildning i ett textilföretag med fokus på miljö, kvalité eller produktion. Utifrån det är jag flexibel. Jag tycker att det är viktigt att ha provat olika positioner i ett företag och skaffat erfarenhet innan man får en ledande position. Samtidigt lockas jag att läsa några fler kurser på Textilhögskolan för att lära mig ännu mer.

Vad är det viktigaste du lärt dig under din utbildning? 

– Att inget är svart eller vitt. Att 80 % av miljöpåverkan bestäms vid designen och om det inte finns verktyg för att lösa ett problem så får de utvecklas för att lösa problemet. Textil är mycket, mycket mer än vad en enskild konsument vet och det finns överallt runt omkring oss.

Läs mer om högskolans utbildningsområden här

Text: Martin Högqvist
Foto: Mecka