Akademiplatsen nyhet på Boråskartan

För tre år sedan blev det diskussioner om att försöka få till ett nytt namn på platsen längst norrut på Allégatan. Högskolan låg i startgroparna med omorganisationen som skulle leda till att man bildade tre akademier. Ur detta spirade namnet Akademiplatsen fram. Annie Andréasson, kommunikationschef på högskolan, berättar mer om namnbytet:

– Jag skickade en förfrågan till Stadsbyggnadsnämnden 2013 om det var möjligt att välja ett passande namn på platsen mellan högskolan och det blivande kongresshuset. Campuset behövde ett namn och plats som markerar vad som sker i den här delen av staden. Kring den här platsen har högre utbildning och högskolans campus tagit form och därför skulle det vara bra om man kunde markera det med ett lämpligt namn som visar vad vi gör här.

Förslaget var att döpa om platsen till Akademiplatsen. Detta låg i linje med högskolans ambitioner att bli ett universitet.

– Vi hade redan planer på att använda ordet akademi i högskolans nya organisation och akademi är ju ett annat ord för högre utbildning.

Ny adress

Namnbytet innebär även adressändringar. Den byggnad som har kallats Sandgärdet (med tidigare besöksadressen Järnvägsgatan 6) har nu besöksadressen Akademiplatsen 1. Folkets hus med tidigare kårhuset, det som ska byggas om till kongresshus, får adressen Akademiplatsen 2. Besöksadressen Allégatan 1 till byggnaden Balder kvarstår. Högskolan har kvar alla gamla leveransadresser. Postadress till högskolan som tidigare – 501 90 Borås. Järnvägsgatan 10 är fortfarande gemensam leveransadress till högskolan och Akademiplatsen 1 har dessutom kvar leveransadresserna Olovholmsgatan 1 och 3.

Till våren blir det invigningskalas för Akademiplatsen.

Text: Solveig Klug
Foto: Anna Sigge 
Skiss: Borås Stad