Ny utställning i Smart Textiles Showroom

Lisa har ett stort intresse för funktion och estetik, särskilt inom accessoarer, det där lilla extra som man lägger till för att uppnå en funktion eller ett estetiskt uttryck. Genom kollektionen vill Lisa uppnå funktion genom dekoration för att argumentera mot funktionalismens arv och tradition att göra funktion och dekoration till varandras motsatser. Hon menar att det ofta finns en onödig uppdelning mellan funktionella accessoarer och modeaccessoarer, där objektifiering och könsuppdelning uppstår mellan det dekorativa feminina och det funktionella maskulina.

– Ofta blir det så att det som riktar sig till kvinnor är opraktiskt och rent av handikappande, men har ett visst identitetsuttryck. Medan det som riktar sig mot män är mer funktionellt men med smala identitetsuttryck att välja bland. Om man vill ha båda delar så finns det inte så mycket att välja på.  Därför vill jag skapa accessoarer som är funktionella men samtidigt säger något om personen som bär dem, säger Lisa Good, designer och student på Textilhögskolan.

För att skapa kollektionen har Lisa samlat in handgjorda föremål i spets och analyserat dessa ur en funktionell synvinkel. De funktionella principer som finns i dessa har översatts till mönster som har skurits i textilbitar med en laserskärare. Med dessa bitar, kan du med hjälp den nya sammanfogningstekniken, förändra volym, design eller uttryck beroende på behov och situation. Designen gör det möjligt att bygga ihop din egen väska för ett speciellt tillfälle istället för att köpa en ny. Från detta system har hon i sin tur utvecklat en kollektion, bestående av nio exempel på konstruktioner som visar upp olika uttrycksmöjligheter. Tankar kring hållbarhet är något som Lisa haft  i bakhuvudet under hela processen och hon ser det som en självklarhet. Med sin kollektion utmanar hon våra förväntningar på vad funktion är och hur det skall se ut. 

– Det finns en tradition att funktionella plagg och estetiska accessoarer skall se ut på ett visst sätt. Man behöver inte välja det ena framför det andra, det kan vara både funktionellt och uttrycka det du vill. Du skall både kunna uttrycka dig själv och känna dig bekväm i det du har på dig, menar Lisa.  

 Välkommen in och titta på utställningen och skapa ditt eget uttryck!

Läs mer

Läs mer om Smart Textiles Showroom

Text: Moa Nilsson
Bild: Lisa Good