SIIR på D-Congress

SIIR ansvarade, för tredje året i rad, för den akademiska scenen. Första talare ut var Mark Selby, professor från University of Surrey som pratade om hur viktig den lokala närvaron är i den digitala världen (”Hyperlocal disruption in a digital world”).

Därefter äntrades scenen av Malin Sundström, docent vid Högskolan i Borås, som berättade om ”den nya köpresan”. Hon talade bl a om hemmet som den nya distributionscentralen och hur viktigt det är för företagen att flytta sitt fokus från sina produkter till kundernas behov. Vilken typ av tjänst skulle du kunna erbjuda din kund utifrån dennes behov när den köper din produkt?

Näst i tur var Cecilia Fredriksson, professor från Lunds universitet, som pratade om ”Hållbar konsumtion mellan krav och kreativitet”. Cecilia belyste den växande medvetenheten bland unga konsumenter vad gäller hållbar konsumtion och motviljan mot att köpa saker i onödan samt det dåliga samvete som ett köp kan ge. Hon gav flera exempel på strategier som unga konsumenter använder för att mildra dåligt samvete för överkonsumtion där bl.a. klädbibliotek blivit det nya sättet att ”shoppa” på. 

Sist ut var professor Mats Abrahamsson, Linköpings Universitet, vars område är logistik. Mats betonade värdet av att använda logistik som ett konkurrensmedel och gav konkreta exempel på hur logistik kan bidra till produktutveckling. Exemplet han gav kommer från samarbetet mellan Volvo Cars och PostNord där man tagit fram ett system där leveransen kan göras direkt till bagageluckan av bilen med hjälp av en engångskod.

Retailpodden Live at D-Congress

Under dagen spelades Retailpodden in med Mark Selby och Mats Abrahamsson som gäster. Lyssna på podden.


 

Text & foto: Camilla Carlsson