Viralgranskaren vinner Sociala medier-priset på 100 000 kronor

Kommunalråd Ulf Olsson, Viralgranskarens redaktör Hugo Ewald, rektor Björn Brorström och BT:s chefredaktör Stefan Eklund

– Viralgranskaren spelar en viktig roll i dagens samhälle. Vi söker i allt högre grad vår information via sociala medier. Åsa Larsson och Hugo Ewald har på ett flertal innovativa sätt deltagit i kampen mot falska nyheter, säger Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

Stiftelsen delar varje år ut bidrag till forskning/utbildning, näringsliv, kultur och idrott i kommunerna Bollebygd, Mark, Svenljunga och Borås stad.

Sociala medier-priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, och delas ut av Borås Stad och Högskolan i Borås. Priset ges till personer eller grupper som gjort "väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv".

– Det känns extra glädjande att Viralgranskaren vinner under ett år som präglats av desinformation. Vi vill fortsätta bidra till att förhindra spridningen av falska nyheter och upplysa om de problem som finns med falsk information, säger Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren.

Viralgranskaren är en avdelning i tidningen Metro som startades för att granska nyheter som sprids viralt online som en förlängning av traditionell journalistik. Sedan starten 2014 har Viralgranskaren lanserat projekt som Lilla Viralgranskaren för klassrummet och Källkritikens dag som samlar en rad föreläsare om ämnet. Initiativet har tidigare vunnit Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare och har fått utnämningen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Juryns motivering

"För att genom ett antal innovativa projekt, pedagogiska publikationer och inrättandet av Källkritikens dag ha uppmärksammat vikten av nyskapande källkritik på internet. Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medier-pris år 2017 på 100 000 kronor tilldelas Viralgranskarens redaktörer Åsa Larsson och Hugo Ewald."

Mer om Sociala medier-priset

I Borås ser vi möjligheterna som digitalisering och kommunikation via nätet betyder för politik, offentlig sektor, företag och individer, bland annat genom att tidigare år arrangera konferensen Mötesplats Sociala medier. Med Sociala medier-priset, det enda i sitt slag, vill Högskolan i Borås och Borås Stad premiera den person eller organisation som bidrar på ett positivt sätt till samhällsutvecklingen genom sitt användande av sociala medier.

Priset kommer att delas ut till Åsa Larsson och Hugo Ewald under Days of Knowledge i Borås den 18 oktober.

Läs mer om sociala medier-priset.

Se tillkännagivandet och intervju med Viralgranskarens redaktör Hugo Ewald från Almedalen.

Bild: Anna Kjellsson