Anna lär sig hur världen fungerar genom kemi- och bioteknik

Anna Eliasson

– Att studera den bakomliggande kemin är helt enkelt en av de metoder jag tillämpar för att förstå mig på världen i större utsträckning.

Anna Eliasson
Från: Varberg
Studerar: Kemiingenjör – tillämpad bioteknik, 180 hp
Fritid: Läser gärna om andra ämnen, exempelvis filosofi, psykologi och fysik, löpning och yoga, jobbar med marknadsföring vid sidan studierna

Vad tycker du om utbildningen?

– Den är väldigt givande. Jag har fått chansen att utveckla både mina praktiska färdigheter såväl som teoretiska. Bitvis har den varit väldigt utmanande, men på ett sätt som gjort mig än mer motiverad att prestera och lära mig mer.

Vad gör ni på utbildningen?

– Kurserna vi läser varierar mellan att vara mer teoretiskt orienterade till att nästan enbart bestå av laborationsmoment. Det var något som kom som en positiv överraskning, då jag nu efter tre år känner att jag kan arbeta på ett tryggt sätt i labbet.

Vad tycker du är roligast?

– Jag tycker att fysikalisk kemi, där man studerar kemin ur ett kvantmekanisk och termodynamisk perspektiv, är väldigt intressant. Sen gillar jag laborationer inom organisk kemi.

Var sitter du helst när du pluggar?

– Jag sitter helst på högskolans bibliotek, men jag är i allmänhet inte speciellt petig när det kommer till val studieplats. I och med att jag pendlar har jag lärt mig att plugga på mer eller mindre obekväma platser. Att plugga på tåget när man har till uppgift att rita upp och beskriva kemiska strukturer är dock ingenting jag rekommenderar.

Vad tycker du om högskolan?

– Jag trivs jättebra på högskolan. Här är ett trevligt campus och en bra stämning. Att jag dessutom trivs så bra med min utbildning påverkar såklart också min relation till högskolan i helhet.

Vad tycker du om Borås?

– Borås har vuxit i mina ögon, och jag tycker att det är en fin stad. Jag tror att högskolan har bidragit mycket till den utveckling som skett de senaste åren, och att det idag finns så mycket liv och rörelse här. Tyvärr måste jag väl ändå som uppvuxen vid havet beklaga mig över det faktum att det inte finns någon kuststräcka att tillgå.

Vad gör du om 10 år?

– Jag föredrar att inte planera speciellt långt i förväg, utan låter hellre livets tillfälligheter i kombination med min magkänsla avgöra var jag hamnar. Om jag ändå måste komma med ett konkret svar så kan jag se mig själv forska i framtiden.

Vad gjorde du innan du började studera?

– Jag började läsa direkt efter gymnasiet. I och med att jag lider av en extrem kunskapstörst så kändes det inte aktuellt att vänta med att studera vidare.

Har du något tips till blivande studenter?

– Hitta en studieteknik – plugga lite varje dag. Jag har en rätt tydlig liknelse: Tar du tillräckligt små bitar så kan du äta en hel blåval. Plugga för kunskapen och inte för ditt betyg – det är trots allt den kunskap som fastnar som du kan tillämpa.  Åk på utbytesstudier – högskolan har många spännande möjligheter till det. Ta chansen! Jag kommer själv att ta vara på möjligheten att åka på utbytesstudier och i vår bär det av till Brasilien, dels för att läsa en kurs, dels för att genomföra mitt examensarbete. Jag har redan goda erfarenheter av utbytesstudier sedan gymnasietiden då jag också var i Brasilien.

Vill du också skapa din framtid i Borås? Läs mer på hb.se/utbildning 
Läs mer om Kemiingenjör - tillämpad bioteknik här

Text: Solveig Klug
Foto: Ulrika Göransson