Studierna på Invandrarakademin öppnade vägen till en anställning

Ishtar Aldali.

Vi träffades första gången i oktober 2016. Då var Ishtar mitt uppe i studierna på Invandrarakademin. Hon läste svenska som andraspråk för utländska akademiker. Och hon hade ett klart mål, att åter få jobba som socionom, det hon ju var utbildad till och hade jobbat som i hemlandet Syrien.

Ishtar Aldali
Från: Syrien
Tidigare gjort: Jobbat som socionom och som handläggare för FN i tio år i Syrien
Studier vid Invandrarakademin: Svenska som andraspråk för utländska akademiker för ett hållbart samhälls- och arbetsliv, 1-60 hp.
Jobbar som: Har en introduktionsanställning som handläggare inom socialtjänsten i Borås.

När vi nu åter träffar henne lyser stoltheten i ögonen. Hon berättar om jobbet hon har idag, inom socialtjänsten i Borås. Hon berättar om hur hon kämpade med studierna och framförallt att hon hade bestämt sig för att inte ge upp.

– Studierna på Invandrarakademin var tuffa. Det är en intensivutbildning. Utöver föreläsningarna på högskolan lade jag mycket tid på att studera hemma. Men det vi lärde oss var jätteintressant. Vi fick inte bara möjlighet att utveckla våra kunskaper i svenska språket, utan även om hur det svenska samhället fungerar.

Lyckligt lottad som fick gå utbildningen

Studierna omfattade en bred palett med politik, statskick, demokrati och jämlikhet, mänskliga rättigheter, aktuella frågor i världen och om kultur och litteratur. Ishtar Aldali fortsätter:

– Allt det har hjälpt mig att förstå hur det ser ut och fungerar i det svenska samhället. Våra lärare hjälpte till att koppla oss till arbetsmarknaden på olika sätt. Vi fick också lära oss att vara mer självständiga. Jag fick möjlighet att utveckla mina kunskaper när det gäller att skriva på svenska. Jag är lyckligt lottad som fick chansen att gå utbildningen och inte minst av det stöd jag fick av studievägledaren på Invandrarakademin.

Efter ett knappt år var hon klar. Hon sökte flera jobb och fick också gå på flera anställningsintervjuer. Våren 2017 fick hon napp. I dag har hon en introduktionstjänst inom socialtjänsten.

– Jag handlägger ärenden som berörs av socialtjänstlagen, SOL, och lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS.

Utrymme för att läsa in sig på regler

Tjänsten är utformad för att hon ska få möjlighet att läsa in sig på reglerna för biståndshandläggning och hon går bredvid en handläggare vid hembesök. Hon går igenom utredningar, skriver journalanteckningar och går bredvid enhetschefer.

– Senare i höst kommer jag att jobba självständigt. Samtidigt fortsätter jag att studera svenska som andraspråk, säger hon och betonar vikten av att hela tiden förbättra sina språkkunskaper.

– Jag uppskattar all den hjälp jag får, och att den utformas tillsammans med mig. Jag har fantastiska kollegor och chefer som satsar på mig.

Uppmanar nya studenter – sätt ett mål

Nyligen bjöds Ishtar Aldali, i egenskap av alumn, in till Invandrarakademin, för att träffa nya studenter och andra som funderar på att studera där, precis som hon har gjort.

– Det betyder väldigt mycket för mig att vara här. Efter allt stöd som jag som flykting har fått, vill jag ge något tillbaka till Invandrarakademin. Det jag vill förmedla till nya studenter är: Kämpa med språket! Jämför inte er själva med andra när det gäller språkkunskaperna.  Sätt era mål, om vad ni vill göra efter studierna på Invandrarakademin, redan nu. Tro på er själva. Hjälp era studiekamrater och uppmuntra varandra. Tänk på att vi invandrare som har en akademisk utbildning är viktiga för arbetsmarknaden och det svenska samhället och Invandrarakademin är en nyckel som kan öppna dörren till arbetsmarknaden.

Läs mer

Läs mer om Invandrarakademin.

Läs mer om kursen Svenska som andraspråk för utländska akademiker för ett hållbart samhälls- och arbetsliv 1-60 hp, 60 högskolepoäng

Text och foto: Solveig Klug