Miljömärkt Event-logga med skog i bakgrunden

STARK – ett miljömärkt event

Högskolan i Borås arbetar aktivt med hållbar utveckling i våra utbildningar, forskning och sättet vi arbetar på, och STARK är inget undantag. STARK-mässan har varit miljömärkt sedan 2016 och projektledningen har under dessa år arbetat aktivt för att minska mässans miljöpåverkan. Även du som utställare kan hjälpa till att bidra till ett mer hållbart event, till exempel kan du som utställare miljömärka din organisation.

Vad är ett Miljömärkt Event?

Diplomeringen Miljömärkt Event delas ut av Håll Sverige Rent. Märkningen innebär att vårt event ska genomföras på ett hållbart sätt och för att det ska bli godkänt behöver vi uppfylla krav inom ett flertal olika områden. Vi jobbar därför aktivt med  planering och kommunikation av eventet, inköp, val av mat och dryck, att minska energiåtgången, transporter, avfall och förhindra nedskräpning.

Hur miljömärker jag mig som utställare?

Du som utställare kan miljömärka dig och profilera dig som en miljömedveten utställare under själva STARK-mässan. För att bli godkänd kommer du som utställare behöva uppfylla ett antal kriterier. Kriterierna kommer baseras på de åtgärder som vi lyfter under rubriken nedan, "Vad kan jag göra som utställare?". Om din ansökan om miljömärkning blir beviljad kommer din organisation att bland annat synas på en samlad TV-annons över mässans miljömärkta utställare. Ansökningsformulär och mer information skickas ut senare under hösten.

Vad kan jag göra som utställare?

Som utställare kan du bidra genom att reflektera över din egen miljöpåverkan. Nedan finner du områden på vad du kan göra för att bidra till ett mer hållbart event.

Transport till och från mässan

Transporter har stor inverkan på miljön. Varför inte satsa på en promenad eller koldioxidfria transporter som tåg eller elbil? Genom att hålla nere på antalet bilar gör vi miljön en tjänst och sparar parkeringsplatser!

Giveaways och annat material

Planerar du att ta med giveaways? Fundera på hur de tillverkats, hur länge de är till nytta för studenterna och om de kan återvinnas efter slutanvändning. Varför inte satsa på digitalt material, exempelvis genom att använda QR-koder? Om du trots allt vill använda tryckt material, satsa på svanenmärkt eller eco-label. Exempelvis satsar vi som arrangör på webben istället för tryckta mässkataloger. Det både sparar tid och gör miljön en tjänst!

Bjuder du på något ät/drickbart?

Välj i sådana fall ekologiska och gärna närproducerade alternativ. Undvik godis och liknande som genererar onödigt avfall som plast. Vi kommer uppmana studenterna att ta med egna termosar - gör gärna detsamma!

Sortera mera

Du kanske redan är bra på att sortera, då kommer du bli positivt överraskad under STARK. I högskolans lokaler finns det miljöstationer där du kan sortera ditt avfall, allt från tidningar till glas. Dessa är uppmärkta på mässkartan. Vid varje miljöstation finns det följande fraktioner:

  •  Pantflaskor och aluminiumburkar
  •  Tidningar och papper
  •  Pappersförpackningar
  •  Deponi (som porslin och dricksglas)
  •  Batterier
  •  Metallförpackningar
  •  Plastförpackningar
  •  Färgat och ofärgat glas
  •  Kompost
  •  Brännbart avfall

Behöver du slänga otympliga saker som till exempel större kartonger så kan du kontakta din studentvärd på plats så hjälper värden dig att bli av med skräpet på ett smidigt sätt.

Läs mer om miljömärkningen

Läs mer om Håll Sverige Rent