Frågor och svar för studenter
Här samlar vi några av de vanliga frågorna som kommer från studenter just nu.
Eftersom läget angående coronaviruset förändras från dag till dag är det viktigt att du håller dig uppdaterad och läser den information som publiceras på HB Student i PING PONG samt skickas ut från dina kursansvariga lärare (utbildningsspecifik information). Vi uppdaterar också sidorna här på studentwebben med aktuell information.
Stormöte 4 februari
Här kan du också ta del av en sammanställning av frågor och svar från det stormöte med studenter som genomfördes den 4 februari.
Studier på campus
Får man vistas på campus över huvud taget när högskolan är i nivå gul?
Du uppmanas att bedriva självstudier hemma och inte befinna dig i högskolans lokaler mer än absolut nödvändigt. Om du har särskilda skäl, till exempel om du inte har möjlighet att studera hemifrån eller om du har behov av särskild utrustning eller nätverket i högskolans grupprum och datorsalar, är lokalerna tillgängliga med passerkort.
Hur blir det med biblioteket?
Biblioteket ska endast ha öppet för högskolans medarbetare och studenter för in- och utlåning, samt vissa begränsade möjligheter att ta del av referenslitteratur. Läs mer på bibliotekets webbsida.
Salstentamen
Vi har inte fått besked hur det blir med de tentor som var planerade som salstentamen.
Alla lärarare har blivit uppmanade att skyndsamt meddela sina studenter hur nivå gul påverkar inplanerade examinationer. Har du inte fått besked, kontakta din kurs/programansvariga.
Om vi har all undervisning på distans, varför ska vi då till campus och skriva tentor där vi då träffar stora mängder människor vi inte träffar vanligtvis?
Vissa examinationer har beviljats undantag från distanskrav av rektor. För att det ska ske måste det finnas synnerliga skäl till exempel bedöms examinationen innehålla mycket stora krav på säkerhet gentemot enskilda samhällsmedborgare såsom t.ex. vårdtagare inom sjukvården.
Vi förstår att det kan kännas obekvämt att träffa personer du inte träffar vanligtvis men vi har gjort stora anpassningar både före, under och efter tentamen i tentamenssal. Du kan läsa mer om det under rubriken ”Undervisning och examinationer” här.
Hur kan ni garantera säkerheten vid en salstenta?
Vi har gjort stora anpassningar både före, under och efter tentamen i sal. Du kan läsa mer om det under rubriken ”Undervisning och examinationer” här.
Min partner är smittad med covid-19 så jag vill inte komma till salstentan, men samtidigt vill jag inte missa den. Hur ska jag göra?
Att inte gå till arbetsplats eller skola gäller som förhållningsregel för den som är vuxen (eller går på gymnasiet) och delar hushåll med någon som är covid-19-positiv. Förhållningsreglerna tillsammans med skyddsplikten enligt smittskyddslagen innebär bland annat att man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Du kan läsa mer hos Västra Götalandsregionen.
Om du missar en tentamen får du delta vid nästa examinationstillfälle, enligt högskolans ordinarie rutiner.
Jag är orolig för att komma till min salstenta, tror inte att mina klasskompisar stannar hemma om de känner lite snuva.
Det är mycket viktigt att alla tar ett personligt ansvar och följer de rekommendationer som finns, däribland att stanna hemma vid minsta symptom. Alla är skyldiga att följa smittskyddslagen. Lagen innebär att du som vet med dig att du har symptom på en smittsam sjukdom är skyldig att skydda andra mot smittorisk.
I de fall vi misstänker att en student deltar vid salstentamen trots sjukdomssymptom kommer vi att uppmana hen att inte delta. Vi kan också komma att vidta åtgärder för att i vissa fall avvisa studenter.
Om du missar en tentamen för att du är sjuk får du delta vid nästa examinationstillfälle, enligt högskolans ordinarie rutiner.
Varför har vi salstentor i Borås när andra högskolor kör allt på distans?
Det är endast examinationer som beviljats undantag på grund av synnerliga skäl som genomförs på campus i dagsläget.
VFU/praktik
Ska jag verkligen ut på min VFU?
Generellt sett gäller distanskravet även VFU. Dock görs generella undantag görs för kliniska moment inklusive VFU inom Sektionen för vårdvetenskap.
Dessutom kan kurs/programansvariga be om undantag från krav på bedrivande av verksamhet digitalt och på distans vid synnerliga skäl. Det är rektor som fattar ett sådant eventuellt beslut. Synnerliga skäl kan vara examination som innehåller praktiska moment (inklusive VFU).
Riskgrupper
Jag är i riskgrupp och vill inte komma in till campus för föreläsningar och tentor. Hur ska jag göra?
Vi rekommenderar att studenter i riskgrupp, i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd, rådgör med läkare om vad hen kan göra för att minska risken att bli sjuk. Högskolan gör generella anpassningar i campusmiljön för att minska smittspridning. Studenter som inte anser att anpassningarna är tillräckliga kan ansöka om anstånd/studieuppehåll. Tyvärr kan din situation innebära att du behöver överväga riskerna för dig att delta i campusmoment under de anpassade omständigheterna, och vidta de åtgärder för att minimera smittorisken i övrigt, t.ex. vid resa mellan hemmet och campus. Kanske kan läkare ge råd i din situation också.
Vi kommer också att göra en översyn av vilka särskilda anpassningar som kan göras inom olika utbildningar för att personer i riskgrupp ska kunna genomföra studierna under pandemin.
Jag bor med en person som är i riskgrupp och vill inte riskera hens hälsa genom att åka till campus. Går det inte att göra allt på distans?
Vi har stor förståelse och respekt för din oro för nära anhörig. Det är en besvärlig situation vi befinner oss i, och vi gör successivt anpassningar av vår utbildningsverksamhet i olika delar allteftersom vi fortsätter att befinna oss i pandemin. Vi rekommenderar att studenter i riskgrupp, i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd, rådgör med läkare om vad hen kan göra för att minska risken att bli sjuk. Högskolan gör generella anpassningar i campusmiljön för att minska smittspridning. Studenter som inte anser att anpassningarna är tillräckliga kan ansöka om anstånd/studieuppehåll. Tyvärr kan den familjesituation som du beskriver innebära att du och din nära anhörig behöver överväga riskerna för dig att delta i salstentamen under de anpassade omständigheterna, och vidta de åtgärder för att minimera smittorisken i övrigt, t.ex. vid resa mellan hemmet och campus. Kanske kan läkare ge råd i er situation också.
IT, programvaror och appar
Jag har ingen egen skrivare, finns det någon öppen datasal på högskolan där jag kan skriva ut?
Om du behöver skriva ut dokument finns det möjlighet att göra det i exempelvis Medialab (datasalen mittemot Sparbankssalen och M204 på entréplan i Sandgärdet). Använd ditt passerkort för att komma in.
Jag har problem med appen för PING PONG, vem kan hjälpa mig?
Ta gärna kontakt med PING PONG-supporten,
Jag har problem med Zoom, vem kan hjälpa mig?
Här hittar du information om Zoom som kanske kan hjälpa dig.
Kontakta IT:s servicedesk om du har några frågor.
Jag har glömt mitt användarkontolösenord, vad gör jag?
Du kan själv enkelt ändra ditt lösenord på Selfservice Portalen.
Jag har ingen bärbar dator, kan jag låna en dator från högskolan?
Högskolan har tyvärr inte möjlighet att tillhandahålla datorer till studenter. Det går att komma in i högskolans lokaler och använda dig av datorerna här. Tänk bara på att följa de direktiv kring minskad smittspridning som finns.
Intyg, blanketter och kompendier
Jag vill ha ett intyg på att jag studerar vid Högskolan i Borås eller ett intyg med alla mina betyg, hur får jag det?
Är du aktiv student vid högskolan så har du möjlighet att skapa både resultatintyg och registreringsintyg via Ladok för studenter. Har du inte möjlighet att skriva ut på papper så kan du spara ner intyget i elektronisk form som pdf. Dessa intyg är verifierbara vilket står på intyget som skapas i Ladok för studenter. Till Ladok för studenter (extern länk)
Du kan också få ett intyg genom att mejla studentexpeditionen@hb.se
I mejlet specificerar du;
- vad för typ av intyg du vill ha; ett registreringsintyg eller ett resultatintyg
- ditt förnamn, efternamn och studentID.
Vill du ha intyget i pappersformat så kan vi posta hem det till dig. Ange i sådana fall hemadress.
Jag behöver en blankett för att begära omprövning av ett betyg på en tenta, vart kan jag hitta den?
Du hittar alla blanketter på webbsidan "Blanketter".
Du kan skicka in en blankett på två sätt:
- Du kan skriva ut den från webbsidan eller hämta en från studietorget på B3, fylla i blanketten och lämna den i Studentexpeditionens brevlåda som ligger precis till höger om expeditionen.
- Kan du inte komma till högskolan kan du fylla i blanketten från webbsidan, skriva ut den, skriva under den och sedan antingen skanna in den och skicka den till oss via studentexpeditionen@hb.se eller posta den till oss: Högskolan i Borås, Studentexpeditionen, 501 90 Borås
Jag behöver köpa kompendier från Studentexpeditionen men de har stängt, vad gör jag?
Frågor?
Studieadministrativa frågor
Har du funderingar kring intyg, studieadministrativa frågor, tentamensservice, passerkort etc. kan du alltid kontakta Studentexpeditionen. Hitta mer information om vilket stöd Studentexpeditionen kan ge samt kontaktuppgifter.
Utbildningssspecifika frågor
Undervisningsspecifika frågor ska den som är kursansvarig för den kurs du läser just nu besvara.
Frågor om högskolans agerande i coronapandemin
Har du en fråga du inte fått svar på här, kontakta oss per mejl: corona@hb.se
Vi hjälper dig!
Under rubriken "Vi hjälper dig" på studentwebben hittar du ingångar till olika stödfunktioner på högskolan, t.ex. IT, studentombudsman, studenthälsan. Läs mer om stödet på sidan "Vi hjälper dig".