Den verksamhetsförlagda utbildningen är förlagd i hela Västra Götaland och Halland, vilket kan komma att innebära merkostnader för dig som student, om du under någon av VFU-perioderna får pendla alternativt bo på annan ort. Högskolan i Borås har avtal med vårdverksamheterna inom Västra Götalandsregionen och Halland där du som student inte får ordna med egen VFU-plats.
Distansstudenter
VFU kan göras på annan ort utanför Västra Götalandsregionen men då är det du som student som själv ordnar din placering. För en egenordnad VFU-placering utanför VGR krävs att blanketten ”VFU utanför VGR” fylls i fullständigt och skickas in inom fastställd tidsangivelse. Högskolan kontaktar sedan verksamheten för att kontrollera att den lever upp till kvalitetskraven för aktuell VFU innan platsen är godkänd. Högskolan i Borås kan inte erbjuda VFU-platser utanför Västra Götalandsregionen, enbart inom Västra Götalandsregionen.
En VFU-vecka omfattar 35 timmar/vecka vid helfartstudier och 17,5 timmar/vecka vid halvfartstudier. VFU ska genomföras inom planerad tidsperiod. Du förväntas följa din handledares schema och på ett professionellt sätt acceptera och följa arbetstiderna.
Under din verksamhetsförlagda utbildning är det inte möjligt att genomföra VFU på din nuvarande arbetsplats, en tidigare arbetsplats, arbetsplats med planerad anställning (AST), vårdcentral där du är listad, som patient, eller inom en verksamhet där du har/har haft andra personliga kontakter och (släkt) relationer som kan påverka bedömningen av ditt lärande. Detta för att undvika jäv i relation till din rättssäkra examination.
Har ni frågor rörande VFU kontakta VFU-teamet vfu.vhb@hb.se
Programspecifik VFU-information
I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU). De första VFU-perioderna är i den andra delkursen, ”B2BF02 Familjehälsovård med inriktning mot barnhälsovård och elevhälsovård”. Perioderna som gäller för VFU är vecka 46–49 2023 samt vecka 2–5 2024. VFU:n som är inom BHV respektive elevhälsan är på halvfart, i snitt 2 –3 dagar per vecka. Vi vill redan nu göra dig uppmärksam på att du ska ha med utdrag ur belastningsregistret när du har VFU.
Om du ordnar VFU-plats själv utanför Västra Götaland måste nedanstående förutsättningar finnas för aktuell VFU-plats.
Krav på VFU-platser inom barnhälsovården och elevhälsovården
När det gäller VFU inom barnhälsovården (BHV) så är kraven att handledaren ska vara barnsjuksköterska eller distriktsköterska. Det är gynnsamt om handledaren har handledarutbildning. Handledaren behöver arbeta minst 3–4 dagar i veckan på BHV för att studenten ska kunna fullgöra sin tid.
När det gäller VFU inom elevhälsan så är kraven att handledaren ska vara barnsjuksköterska, distriktsköterska eller ha gått skolsköterskeprogrammet i Skövde. Det är gynnsamt om handledaren har handledarutbildning. Handledaren behöver arbeta minst 3–4 dagar i veckan för att studenten ska kunna fullgöra sin tid.
Egenordnad VFU-plats angående barnhälsovården måste vara klar senast fredagen 22 september och egen ordnad VFU-plats för elevhälsan måste vara klar senast fredagen 10 november. Därför är det viktigt att du skyndsamt kontaktar tilltänkt VFU-plats så att du vet att du har en praktikplats. Kursansvariga behöver få de godkända blanketterna via mejl då de sedan skickas vidare för att teckna avtal, när ni mejlar över dem så anses de godkända från verksamheten angående ställda krav på VFU-platsen.
De andra VFU-perioderna sker i delkursen ” B2DÄ02 Familjehälsovård med inriktning mot primär och kommunal hälso- och sjukvård, inklusive förskrivning av förbrukningsartiklar och tekniska hjälpmedel”. Perioderna som är i nuläget planerade för VFU är vecka 8–13 samt vecka 15–20 2024. VFU:n som är inom primärvård respektive hemsjukvård (kommun) är på halvfart, i snitt 2–3 dagar per vecka. Gruppindelning för perioderna kommer meddelas i oktober/november.