Hon är Best of Best i internationell designtävling

– ”Bouncing Patterns” är en samling av tredimensionella modulära rumsliga tyger, som innehåller absorberande, dämpande och självbärande egenskaper. Dessa innovativa textilier, som har mer volym och mindre vikt, undersöker förhållandet mellan 3D-veckade ytor och dynamiska former och öppnar för olika egenskaper som kan tillämpas inom många områden för att ge komfort, säger Juliette Berthonneau.

I årets tävling kom det in 1035 ansökningar. Det tyska designrådet valde ut 21 projekt, varav Juliettes projekt blev utsett till den ”bästa av bästa”-designen av juryn.

– Jag känner mig verkligen hedrad över att egenskaperna hos ett textilmaterial har erkänts på samma nivå som ett färdigt föremål eller en möbel. Jag är jätteglad över att de uppskattade mitt projekt som både poetiskt och funktionellt och att de tyckte att min vision om textilinnovation och hållbarhet var inspirerande för många andra områden.

Projekten som skulle bli en utställning i Milano fick dock under rådande omständigheter ställas in.

– Målet var att ställa ut i Milano under Designveckan, där skulle jag ha visat upp mina textilier bredvid andra typer av produkter. Det hade varit en fantastisk möjlighet att få intryck och inspirerande feedback från en stor mångfald människor, men så blir det tyvärr inte nu. Som unga designers har vi sällan en budget att ställa ut på mässor direkt efter skolan. Jag skickade mitt projekt till tävlingen för att på så sätt kunna bygga upp framtiden för min textilpraxis och precisera utvecklingen av det examensarbete jag har gjort under min master vid Textilhögskolan.

– Jag hade aldrig lyckats att uppnå detta examensarbete utan Textilhögskolans utrustning och utan det pedagogiska stödet. Att komma från Frankrike till Sverige under de två åren har verkligen varit bra för min professionalisering som textildesigner.

Läs mer

Se när Lutz Dietzold, Managing Director German Design Council, intervjuar Juliette Berthonneau och meddelar att hon har utsetts till Best of Best 2020. (Youtube)

Text: Annie Klasén
Foto: Privat