Manliga modeller

Tävlingar

Designers’ Nest

Designers’ Nest är en internationell plattform för nordiska designstudenter som startade 2003 och är en del av Revolver, en utställning som visar de mest progressiva och samtida Skandinaviska designdrivna modeföretagen. Detta blandat med likasinnade kvalitetsmärken från resten av världen. Det är en unik plattform för både manligt och kvinnligt mode, vilket attraherar både nordiska och globala köpare. 2005 var första året som Designers’ Nest Awards hölls, med syfte att exponera och höja upp lovande Skandinaviska designers för den globala marknaden. Tävlingen är en chans för modedesignstudenter från de mest tongivande designhögskolor i Norden, att visa upp sina kollektioner för branschfolk på Skandinaviens största modemässa i Köpenhamn. Kreativitet, innovation, potential för kommersiell succé samt originalitet är de ledord som tävlingsjuryn går efter.

2009 Ställde modedesignstudenten Sara Andersson upp i tävlingen med designer i kraftfulla färger och kvadratiska former. Efter tävlingen fick hon erbjudande att kommersiellarisera plaggen för att få sälja dem i utvalda butiker hos kedjan Weekday.

2012 Kom Johan Nordberg, mode och textildesignstudent från Textilhögskolan, på tredje plats i tävlingen.

2014 Gick 1:a pris till Andreas Eklöf, mode och textildesignstudent. 3:e pris gick till Per Hansson, mode och textildesignstudent. Genom samma tävling fick masterstudenten Saina Koohnavards kollektion uppmärksamhet av DR TV som ville använda den i sin julkalender efter att ha sett den under tävlingen. Därefter blev hon kontaktad av kuratorn från Liljevalchs i Stockholm som ville ställa ut den 2015. Efter att kollektionen ställts ut använde hårstylisten Angelo Seminara den till en visning på Davines World Wide Hair Tour. Till följd av kollektionens publicitet fotade Italienska Vogue fota den till sitt magasin.

2015 Gick 1:a pris till Sara Lundberg, masterstudent i modedesign. 2:a pris gick till kandidatstudenten Louise Wänggren.

2016 Gick 1:a pris till Camilla Arnbert, masterstudent i modedesign.

2018 Gick 2:a pris till Stina Randestad, modedesign 2018.

2019 4 av fem finasister var från Textilhögskolan:
Fredrik Möller, masterexamen i Modedesign 2019. Kollektion: Step Into My Office!
Ellen Hodakova Larsson, kandidatexamen i Modedesign 2019. Kollektion: Conventional Fashion Jennifer Jönsson Lundedal, kandidatexamen i Modedesign 2019. Kollektion: Deep Impression Courtney Makins – Masterexamen Modedesign 2019. Kollektion: Absent Bodies

Fredrik Möller och Courtney Makins blev utvalda att vara med i en utställning på Designmuseum Danmark.

H&M Design Award

H&M Design Awards är en designtävling för studenter på utvalda skolor runt om i världen. Syftet med tävlingen är att föra fram de mest lovande talangerna inom mode och ge dem en extra knuff i karriären. Vinnaren i tävlingen får bland annat ta fram nyckelplagg ur sin kollektion som kommer att säljas i H&Ms butiker. 2015 blev Adreas Eklöf, mode och textilstudent från Textilhögskolan, en av tävlingens åtta finalister. 2016 blev Camilla Arnbert en av finalisterna.