Bli ingenjör

Vi möter varje dag situationer som påminner oss om vad en ingenjör gör. När du sätter dig i bilen på väg till jobbet. När du tar din första kopp kaffe ur kaffemaskinen i cafeterian. När du inte orkar gå upp för trappan utan tar hissen istället, och samtidigt surfar på din mobiltelefon. För att sedan ta bilen hem igen och åka igenom det där vägarbetet och över den där bron. Alla dessa saker har med ingenjörer att göra.

Det finns en mängd olika områden som du kan arbeta inom som ingenjör, oavsett vad du är intresserad av finns det stora möjligheter för dig att hitta ett område och en plats som passar dig. På Högskolan i Borås finns 13 olika teknik- och ingenjörsutbildningar att välja på. 

Som ingenjör kan du även vara med och utveckla olika material. Det finns forskning inom många olika inriktningar, det finns till och med någon som har forskat på den där plastmuggen som du drack vatten ur innan i dag. Och brödet som du inte åt upp till frukost skulle kunna bli en textil tråd som sedan används för att sticka en tröja. Det är nämligen sådant som vi forskar på vid Högskolan i Borås.

Som kemiingenjör kan du i princip jobba med vad som helst, alla företag behöver en kemiingenjör. Det som lockar med utbildningen är möjligheten att kunna jobba med miljöfrågor och hur vi ska gå till väga för att leva i ett mer hållbart samhälle, berättar Kerstin Meddings - kemiingenjörsprogrammet.

Dragningen till att någon dag kanske kunna göra skillnad eller förändra synen helt och hållet på vad som går att uppnå inom prestanda, väghållning eller aerodynamik inom fordonsindustrin är anledningen till att jag började studera till maskiningenjör, säger Mario Zivkovic - maskiningenjörsprogrammet.

Studenter berättar om sina utbildningar