Introduktion till Linux för informationsvetare och bibliotekarier

Hus
Ortsoberoende
kalender
5 högskolepoäng
Tid
Deltid 33%, Blandade tider
Moln
Sommar 2023
Utropstecken
Sista anmälningsdag
2023-03-15
Anmälan är stängd
Anmälningsinformation

Kursen passar dig som är yrkesverksam som behöver utföra grundläggande konfiguration, administration eller enklare felsökning av serverprogramvaror (biblioteksdatasystem eller content management-system såsom Wordpress) som körs under Linux. Kursen kan även passa andra yrkesgrupper med liknande behov.

Under kursen går vi genom systeminstallation, filsystem, programinstallation, filredigering, kommandon, schemaläggning, felsökning, samt start- och omstart av tjänster och program. Begreppet öppen källkod introduceras liksom dess historik och avgörande betydelse för det ekosystem som Linux är en central del av.

Datorvana och tillgång till en dator att installera och använda Linux på krävs för att kunna klara kursen. Du kan till exempel använda en enkortsdator som Raspberry Pi eller en äldre PC.

Kursen delas upp i ett antal delar som består av föreläsningar i inspelad eller skriftlig form. Praktiska övningar och laborationer varvas med teoretisk kunskap. Kursen består av tre examinationer, där den första är en skriftlig loggbok över anskaffandet av operativsystemet. I den andra examinationen får du redovisa praktiska färdigheter. Kursen avslutas med en digital tentamen. Kursen är utformad för självstudier och inleds med anvisningar om hur operativsystemet kan installeras.

Hus
Ortsoberoende
kalender
5 högskolepoäng
Tid
Deltid 33%, Blandade tider
Moln
Sommar 2023
Utropstecken
Sista anmälningsdag
2023-03-15
Anmälan är stängd
Anmälningsinformation
Kontakt

Kursen ges vid Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT.
För kursspecifika frågor, kontakta akademin via:
E-post: a3@hb.se.
Telefon: 033-435 4013 - telefontid varje vardag kl 10:00-12:00.