Kombo, sambo eller självbo

Hitta bostad

Det finns olika boendeformer som passar olika personligheter. För dig som flyttar långväga kan det kännas mindre ensamt i en studentkorridor med delat kök och sällskapsrum. Här lär du känna dina grannar på nolltid. Vill du istället ha friheten att bestämma över din inredning och ditt städschema så kan en studentlägenhet passa bättre. Om du ändrar dig? Då kanske du bildar kollektiv med dina kursare lagom till termin två.

På bostadsmarknaden får du inte alltid välja att bo centralt och rymligt eller avsides och litet. Men om du vet vad du föredrar så kan det vara bra att börja i den änden.

Borås har en gemensam bostadsportal för blivande studenter vid Högskolan i Borås. Det är en tjänst som ska underlätta att hitta en studentbostad. Prova att söka i Bostadsportalen (extern länk).

Du får också hjälp av Borås Stad (extern länk).

"När jag kom till Borås så hade jag inte klart med eget boende ... Genom kursarna fick jag tipset att ringa AB Bostäder och anmäla mig som sökande. Sedan var det bara att ligga på, gå upp tidigt så att man kom först i telefonkön. Två veckor senare fick jag min lägenhet på Simonsland.
Jag trivs jättebra, har bara 100 meter till högskolan och med cykel så tar man sig överallt på 5 min. Lägenheten är 20 kvm och kostar runt 4000 kronor i månaden med allt inräknat, även internet ingår. Absolut värt pengarna, fräscht och centralt, går förmodligen inte att hitta billigare boende med samma standard och läge."

/Amelia Lind, Designtekniker på Textilhögskolan, intervjuad av Brainforest

Kommunen listar också fastighetsbolag som erbjuder studentboende i Borås (extern länk).
Borås Stad har även en bostadshandläggare som du når på tfn. 033-35 73 17 om du behöver hjälp att söka bostad.

Tryck på bilden av kartan eller länken för att få fram kontaktuppgifter till förmedlare av studentbostäder i Borås.

För deltidsstudenter: Ta kontakt med hyresvärden om villkor för hur många högskolepoäng du behöver läsa.

Förberedelser inför flytten

Kontraktet är påskrivet och flyttdatumet fastställt, då är du nästan klar. Här under hittar du tips och länkar för att komma i ordning till inflyttningsdagen.

Flyttanmälan

Tänk på att göra en flyttanmälan så snart du vet vilken din nya adress blir och när den börjar gälla. Mer information om gratis flyttanmälan för studenter finns på Skatteverkets webbplats (extern länk).

Det kan också vara möjligt att beställa adressändring med eftersändning till studentpris. Sök efter erbjudanden där du hittar dina studentrabatter.

Hemförsäkring

Ibland händer det som inte får hända. Det kan handla om en dator som kortsluter, borttappat bagage på resan eller brand. Med hemförsäkring kan du få tillbaka delar av pengavärdet för att ersätta det som skadats och förlorats. Många hemförsäkringar täcker även för skador och förluster när du flyttar.

Hos de flesta försäkringsbolag erbjuds student- eller ungdomsförsäkringar. Sök efter erbjudanden där du hittar dina studentrabatter.

Bostadsbidrag

Som deltidsstudent eller studerande förälder kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du hittar mer information om villkoren på Försäkringskassans webbplats om bostadsbidrag för unga under 29 år (extern länk).

Bredband

Idag ingår bredband ofta i hyran för studentrum och studentlägenheter. Kolla med din hyresvärd vad som gäller för ditt boende så du hinner beställa bredband lagom till flytten. Även här kan det vara möjligt att hitta studentabonnemang, så kom ihåg att söka där du hittar dina studentrabatter. 

Möblering

När det kommer till studentboenden finns det både möblerade och omöblerade alternativ.

Om du flyttar till en möblerad lägenhet behöver du inte boka en lastbil varken vid in- eller utflytt och du slipper pussla in soffan i en hiss. Å andra sidan är du skyldig att ersätta hyresvärden om möblerna går sönder eller försvinner.

För dig som gillar inredning kan ett omöblerat boende passa bättre. Det tar lite mer tid och pengar men du kan göra flera kap med studentrabatt och på secondhand.

Här handlar du secondhand i Borås:

Björkå Secondhand (extern länk)

Erikshjälpen, Borås (extern länk)

Myrorna, Borås (extern länk)

 

Tips: Idag finns det en uppsjö av lokala grupper och nätverk på sociala medier för studenter som säljer och ger bort inredning, mat, litteratur och annat. Kolla runt i dina kanaler!

 

Läs mer 

Mer information gällande ditt boende och dina rättigheter som hyresgäst kan du hitta på Borås Stads webbplats (extern länk)