Studentpodden

Måste man plugga dygnet runt? Hur ofta är det studentfester? Och kommer karriärvägledaren hjälpa mig att få jobb efter examen? Studentpodden ger dig svaren du behöver.

Klicka på ett avsnitt för att lyssna! Du kan också lyssna via Spotify (extern länk).

2015: En helt ny värld

Tenta? Seminarium? Basår? Rapporter? Livet på högskolan är fullt av nya ord som verkar skrämmande. Studenterna Hilda och Fredrik är på plats i studion och berättar om skillnaderna mellan att plugga på gymnasiet och på högskolan. Det visar sig att det mesta är rätt kul! Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Ingenjörernas revansch

Nu står ingenjör återigen högst upp på listan över attraktiva yrken. Men hur ska man välja inriktning? Blivande maskiningenjören Billy och läraren Anita svarar på våra ingenjörsfrågor. StudentConsultings egen representant Victoria berättar var jobben finns. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Livet i korridoren

Det är många som undrar hur livet är som student. Äter man nudlar varje dag? Måste man bo i korridor? Och hur får man ekonomin att gå ihop? Studenterna Johanna och Elin berättar om sammanhållningen, livet i deras korridor och allt annat som händer under tiden man studerar. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Vård på utsidan och insidan

Det är inte så konstigt att det finns många olika sjuksköterskeutbildningar att välja mellan. Vi behöver ju vård på så många olika sätt. I dag träffar vi sjuksköterskestudenten Rebecka för att prata om hur vårdyrket lockade henne att börja plugga. Vår forskare och lärare Sepideh är med i studion för att svara på frågor om utbildningarna. Och så förklarar Pontus, verksamhetsutvecklare inom vården, varför det är så viktigt att kunna sätta sig in i hur patienten tänker och känner. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Borås på 20 minuter

Livet som student är mer än bara plugg. Men vad gör man alla timmar man inte sitter med böckerna? Christian från Borås Tidning, Gustav från Studentkåren och Lisa från Borås City är på plats och berättar om Borås alla ställen och aktiviteter du bör ha koll på. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Världens viktigaste jobb?

Som lärare spelar du en viktig roll i andras liv. Många kallar yrket för världens viktigaste jobb. Idag gästas vi av studenterna Danijela och Eva för att ta reda på hur utbildningen hittills varit. Och så träffar vi alumnerna Anna och Ali som nu jobbar som lärare i Borås och Göteborg. Vi ringer även upp Helene, ministern för högre utbildning och forskning, för att få svar på hur framtiden för lärarna ser ut. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Pluggsymfonier – musik för bättre studieresultat.

Det finns många olika sätt att plugga på, men hur hittar man det sätt som fungerar bäst för en själv? Idag berättar dyslexipedagogen Emma om vilket stöd man har rätt till när man pluggar. Ljuddesignern Martin och musikern Håkan lanserar dessutom Högskolan i Borås vetenskapliga pluggsymfonier – musik för bättre studieresultat! Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Plus och minus med att vara ekonom.

Räntor, kalkyler och marknader. Hur är livet som ekonom egentligen? Studenterna Simo och Marcus läser ekonomprogrammet och ser fram emot att börja jobba. Alumnen Carla berättar om hur rollen som revisor utvecklas inför framtiden. Bosse, vd på Swedbank Sjuhärad, förklarar varför ekonomin påverkar oss alla. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Jobbhjälpen.

Hur gör man för att få jobb efter examen? Hänger allt på examensarbetet? Och hur ska man bete sig på en arbetsintervju? Lugn. Vår egen karriärvägledare Susanne är på plats för att presentera Jobbhjälpen – allt vi gör för att du ska få jobb efter examen. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: 0% bomull.

Har du hört talas om tröjor som mäter hjärtslag? Textilier som spelar musik? Eller den lätta kolfiberväven som konkurrerar ut tyngre metall? Textilier är mer än bara tyg och trådar. Studenterna Klara och Saga från textilingenjörs- respektive textildesignutbildningen gästar Studentpodden tillsammans med textilingenjören Karin från företaget Oxeon. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Studentfritt.

Det var inte längesen det var lussefirande på förskolan. Men nu ska hon plötsligt ut i livet. Och sonen vet inte alls vad han vill göra. Hur kan man stötta sitt barn i val av högskola? Hur vet man att lärosätet håller måttet? Och är det rätt att som förälder lägga sig i ett val som egentligen inte är ens eget? Föräldrarna Magnus och Annika ser tillbaka på hur diskussionerna gick hemma i deras familjer. Studievägledarna Anna-Karin och Helén reder ut de vanligaste frågetecknen tillsammans med prorektor Martin. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Information Overload.

Hur förändras bibliotekariens arbete när datorer hjälper folk att hitta informationen och böckerna de söker? Vilka nya jobb skapas i det växande informationssamhället? Vi träffar studenterna Lave och Ninni, blivande bibliotekarie respektive webbredaktör. Alumnen, entreprenören och webbredaktören David berättar om livet efter examen. Som avslutning diskuterar vi hur det är att plugga på distans, och ringer upp Sofia ”Mymlan” Miriamsdotter för att prata om framtidens informationssamhälle. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Welcome to Borås.

Är du nyfiken på hur våra utländska studenter upplever Sverige, Borås och högskolan? Då kan du lyssna på vårt specialavsnitt av Studentpodden, där två av våra utbytesstudenter delar med sig av sina erfarenheter. Lyssna på Osvaldo från Brasilien och Tina från Kina som tillsammans med internationella koordinatorn berättar om hur det är att vara utbytesstudent på högskolan. Värd: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: Från n00b till 1337.

Hur skapar man IT-lösningar som människor förstår? Och vad är skillnaden mellan systemvetare och systemarkitekt? Systemarkitekten Joakim tog examen i våras och jobbar nu på mjukvaruföretaget Centiro. Läraren Håkan och systemvetarstudenten Helena berättar om vikten av att dator och människa fungerar tillsammans. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2015: En för alla, alla för en.

Studenter som jobbar för att alla studenter ska ha det lite bättre – så kan man beskriva vad en studentkår sysslar med. Idag träffar vi Alina och Daniel, ordförande och vice ordförande i Studentkåren i Borås. Utbildningskvalitet, studenternas inflytande, fester och andra sociala happenings är några av alla saker de engagerar sig i. Sofia presenterar Högskolan i Borås nya idrottsförening och berättar hur du startar egna aktiviteter för studenter. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Introduktionen och hur det är att vara ny som student.

Ett avsnitt för dig som är nyfiken på eller på väg att börja plugga. Studenten Sarah och Gustav från studentkåren ger sina bästa tips inför terminsstarten, både när det gäller studieteknik och den sociala biten. Programledare: Erik Holmlund. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Du, efter plugget.

Vad gör man när skolan tar slut? Helena fick jobb på Försäkringskassan och Bill arbetar som utvecklingsingenjör. Karriärvägledaren Susanne berättar hur man maxar sina chanser till jobb och varför en anställningsintervju är lite som en dejt. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Borås, ljuva Borås.

Johanna lämnade Stockholm för ett nytt liv som student i Borås. Men vad gör man när det blir helg? Och stämmer det att Borås är stängt på söndagar? Morgan från Studentkåren och cityledare Anna berättar om allt kul som händer när du slår igen böckerna. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Bibliotekarien, mentorn och webbredaktören.

Ett program för dig som gillar att googla, gräva, skapa, fundera och sortera. Märta berättar om jobbet som bibliotekarie på Chalmers och hör Ida som pluggar till webbredaktör. Ingrid förklarar vad en mentor kan hjälpa dig med. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Att nätverka eller inte nätverka.

Hur blir man den lysande stjärnan som varje arbetsgivare vill ha? Måste man bli expert på att mingla och trycka upp egna visitkort? Studenten Diana Kozlica och Anna Johansson, VD på Drivhuset, ger sina bästa tips för att knyta rätt kontakter i arbetslivet. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Marknadsföring i Shanghai och IT-arkitektur.

Vad gör egentligen en IT-arkitekt och hur får ekonomistudenterna hjälpa Sveriges största livsmedelsföretag i olika projekt? Vi skypar också med Magda som berättar om livet som utbytesstudent i Shanghai. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Hur mår du, egentligen?

Tentaångest, pluggstress och krav. Ibland är det svårt att få plugglivet att gå ihop. Vi pratar studenthälsa med kurator Anna och studenterna Stefan och Josefine berättar om hur man hittar sitt eget sätt att plugga. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Livet som pedagog eller personalvetare.

Ordet pedagog kommer från de gamla grekerna och betyder ”leda barn”. Men hur är det att plugga och jobba som pedagog? Och vad gör en personalvetare egentligen? Vi reder ut frågan med hjälp av förskollärarstudenten Matilda, läraren Agneta och HR-specialisten Linda. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Vad gör en rektor?

Frågan som många undrar över men ingen har ett bra svar på. Vi har kidnappat rektor Björn för att prata tennis, möten, skärgårdsdrömmar och Västsveriges tredje universitet. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Mode och smarta textilier.

Emma tar snart examen som modedesigner men har redan praktiserat i New York och lanserat en egen kollektion för Lindex. Malin pluggar till textilingenjör och Karin från Smart Textiles berättar om framtidens kläder, som kyler kroppen när det blir varmt och hjälper funktionshindrade till ett bättre liv. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Lugn, vi hjälper dig.

Kan man plugga trots att man har läs- och skrivsvårigheter? Och vad gör man om man inte vågar prata inför en grupp? Dyslexipedagogen Emma, adjunkten Johanna och bibliotekariestudenten Emelie går igenom olika typer av stöd du kan få. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).


2014: Vårda och rädda liv.

Anders tröttnade på industrins löpande band och bestämde sig för att bli sjuksköterska. Hur trivs Anna med att jobba i ambulansen? Eva-Britt berättar hur man kan praktisera inom vården i ett U-land. Lyssna via iTunes eller ladda ner (mp3-fil).