Johannes hoppas skapa en egen produkt

Nu, efter en termin, tycker Johannes att utbildningen bara blir bättre och bättre. Han ser med förväntan fram emot vad den kommer att erbjuda framöver.

– Den innehåller många områden som är nya för mig och det känns bra, säger han. Jag gillar också att det både finns utrymme för att vara kreativ och skriva eller designa och att fördjupa sig i teori om hur datorer fungerar på djupet.

JOHANNES MALMQVIST 
Från: Borås
Ålder: 20 år 
Pluggar: webbredaktörsprogrammet

TRE BRA SAKER MED BORÅS:
*Allt är nära och tillgängligt.
*Det är en mysig stad.
*Möjligheterna är många, eftersom det är som en liten storstad.

TRE BRA SAKER MED HÖGSKOLAN I BORÅS:
*Det finns många bra utrymmen för självstudier. *Stämningen är öppen och välkomnande och gemenskapen är god.
*Möjligheterna att utvecklas är bra och det finns till exempel datasalar – man behöver inte ens ha egen dator på webbredaktörsprogrammet.

Hans framtidsplaner är att använda de kunskaper han får på utbildningen och det driv han har till att skapa något eget, en produkt av något slag. Men än så länge vet han inte vad det ska bli.

– Det skulle till exempel kunna handla om att skapa hemsidor eller ett helt nytt kodspråk. Vad det blir får framtiden utvisa, man jag tror att det passar mig att vara entreprenör.

Egentligen är Johannes ingen typisk datakille, även om han alltid har gillat att använda datorer. Men nu har det vuxit fram ett intresse för att lära sig hur tekniken egentligen fungerar.

– Det blev nästan som en uppenbarelse för mig, säger han. Jag tror att om man tycker om hur det ser ut på utsidan har man inga problem med att lära sig hur det ser ut inuti också.

Längre fram i utbildningen får man välja om man vill fördjupa sig i så kallad front end eller back end, alltså hur det är på ytan respektive hur det funkar inuti. Än så länge har Johannes inte bestämt sig för vilken inriktning han ska välja.

Den största skillnaden jämfört med gymnasiet, enligt Johannes, är att vissa av kurserna hålls på engelska. Det kanske kan låta avskräckande, men han ser det mer som en rolig utmaning. Och än så länge har det gått bra. Om det inte skulle gå bra finns det hjälp att få.

– Ja, man kan alltid få stöttning om något är svårt, säger han. Alla är hjälpsamma och förutom lärarna finns biblioteket och till exempel en språkverkstad. Där kan man få hjälp med allt möjligt, som hur en rapport ska skrivas och liknande. Det känns tryggt.

Text och foto: Lena M Fredriksson

Intervjun genomfördes januari 2018