Mattias öppnar dörrar genom sin praktik (Civilekonomprogrammet)

Varför valde du att börja läsa till civilekonom?

– Under slutet av min gymnasietid började jag bli intresserad av att studera ekonomi, då läste jag Naturvetenskapsprogrammet. Under sista året på gymnasiet blev jag rekommenderad Civilekonomprogrammet av en kollega som pluggade på Högskolan i Borås, och hon sålde in programmet väldigt bra. Det gjorde att jag valde att söka.

Du har valt inriktning mot marknadsföring, varför valde du just den inriktningen?

– Under första marknadsföringskursen vi hade på programmet kände jag att det var väldigt roligt och att jag var bra på det. Det var bland de roligaste kurserna jag läst under min tid på högskolan, tack vare ett mycket bra upplägg av kursen samt en väldigt bra föreläsare. Det gjorde mig intresserad av att välja marknadsföringsinriktningen.

Hur är det att plugga på Högskolan i Borås?

– Det är väldigt roligt och stimulerande. Föreläsarna håller en hög nivå, vilket leder till att man själv presterar på en hög nivå. De är även väldigt duktiga på att hjälpa till om man stöter på svårigheter under kursens gång. Högskolan har även varit väldigt bra på att hantera omständigheterna pandemin orsakat, och gjort det enkelt och smidigt att fortsätta studera på distans.

Just nu är du ute på praktik, var har du fått praktikplats?

– Jag har fått praktikplats hos konsultföretaget FRONT, det ligger bara en minut från Högskolan. FRONT arbetar inom både IT och reklam, men jag genomför min praktik på reklamavdelningen.

Vad får du göra under din praktik?

– Praktiken är ett medel för att bygga en grund till en kommande fallstudie som jag ska skriva, och det är vad jag gör på FRONT. Större delen av min tid ägnar jag åt deltagande observation av affärsområdeschefen inom reklamavdelningen, eftersom jag vill få en djupare förståelse för hur en person med ansvarsposition inom marknadsföring jobbar och hur hela avdelningen jobbar tillsammans. För att få fram den här informationen har jag gjort flera intervjuer, men jag deltar också i det vardagliga arbetet.

Vad är det bästa med att göra praktik under utbildningen?

– Det som är speciellt med Civilekonomprogrammet är att du får en väldigt stor och bred teoretisk kunskap, men lika viktigt är förstås praktiska kunskaper. Det praktiska ger dig en tydlig bild av hur det kan se ut när du väl har tagit din examen och ska ut och jobba. Praktiken gör att du får med dig mer än bara teoretisk kunskap, vilket är väldigt eftertraktat när du sedan ska söka jobb. De som du träffar under din praktik kan också ge dig värdefull information om hur de gjorde efter examen, och vilka kunskaper som eftertraktas av arbetsgivare.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa Civilekonomprogrammet?

– Det är ett väldigt roligt och utmanande program för dig som är intresserad av ekonomi. Det är tur att programmet är väldigt brett, vilket ger dig möjligheten att lära dig en mängd olika ämnen inom både nationalekonomi och företagsekonomi innan du väljer inriktning inför det tredje året. Mitt bästa tips är nog att man ser till att vara fokuserad direkt, den nivå som högskolan håller är på en annan nivå än vad man är van vid på gymnasiet, och det är lätt att man hamnar efter om man har en för avslappnad syn på plugget.

Vad har du för planer efter utbildningen?

– Mina planer efter utbildningen är att börja jobba direkt. Efter tiden på min praktikplats har intresset för att jobba direkt efter examen ökat, och jag ser verkligen fram emot att komma ut och jobba.

Namn: Mattias Ifter
Ålder: 22 år
Tre bra saker om Högskolan:
Man får chansen att träffa nya människor man annars inte hade träffat.
Högskolan erbjuder dig även goda möjligheter att skapa en lyckosam karriär efter examen. Det tredje är alla de kompetenta föreläsare som sätter studenten först.

Läs mer

Om Civilekonomprogrammet

 

Text och bild: Emilia Vermelin