Nathalie valde kreativitet och utomhusvistelser (Förskollärarutbildning)

Hej Nathalie! Varför valde du förskollärarutbildningen?

– Jag är ute efter ett varierande, kreativt och socialt arbete. Gärna med möjlighet till att vara utomhus på vintern, då det annars lätt blir att man missar de få timmarna sol som vintern erbjuder. Genom att jobba i förskolan kan jag nå allt detta, men då det är svårt att få en fast anställning som outbildad eller som barnskötare valde jag att studera till förskollärare.

Vad gör ni på utbildningen?

– Vi kombinerar teoretiska och praktiska moment som föreläsningar, seminarier, workshoppar och VFU, som står för verksamhetsförlagd utbildning, och som liknar praktik. På föreläsningarna och genom att läsa litteraturen får vi teoretiska kunskaper i allt från utvecklingspsykologi och konflikthantering till språk, matematik, teater och naturkunskap. På seminarierna har vi bland annat möjlighet att diskutera det vi lärt oss med andra studenter för att se om vi uppfattat litteraturen på samma sätt och för att ge varandra tips och idéer. Workshopparna handlar för det mesta om praktisk tillämpning. Till exempel kan vi få jobba med olika appar och lära oss hur vi kan använda dem pedagogiskt, lära oss hur även jag som inte kan spela instrument kan uppmuntra barn att utforska musik och försöka skapa en förståelse för hur barn upplever olika aktiviteter.

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?

– Workshopparna och VFU:n helt klart! Det är nästan alltid roligt och ger så otroligt mycket praktisk och teoretisk kunskap.

Nathalie Sennerteg 
Ålder: 29 
Kommer ifrån: Fritsla, Marks kommun 
Gör på fritiden: Spelar datorspel, ser tv-serier och träffar vänner

Var tillbringar du mest tid?

– Det går lite i vågor, ibland är vi mycket på högskolan och ibland blir det mycket gruppuppgifter och hemstudier. Högskolans bibliotek erbjuder en bra studiemiljö, men då jag bor en bit utanför Borås så glömmer jag ofta ta tillvara på det.

Vad tycker du om Borås som studentstad?

– Det är en ganska liten stad, men det är en av de saker jag gillar med den. Det finns trots storleken ett rikt kulturliv med konstverk målade på flera av stadens byggnader, nya och gamla biografer, teatrar, en fotbollsarena, bowlinghallar, en eller två ishallar, ungdomsföreningar, dansföreningar, spelföreningar, ett flertal gym, fik och sportförbund.

– Högskolan ligger dessutom mitt i allt. Det är gångavstånd till allt det som jag redan nämnt, men också till Knalleland och centrum som erbjuder bra shoppingmöjligheter. Skulle man tröttna på Borås så ligger Göteborg och Jönköping ungefär en timme bort, och det går direkttåg till Varberg om man vill bada i havet på sommaren.

Vad vill du göra om tio år?

– Om tio år hoppas jag att jag fortfarande jobbar med barn i förskoleålder men även att jag har möjlighet till någon form av kompetensutveckling.

Vad gjorde du innan du började plugga på högskolan?

– Jag har bland annat jobbat inom olika sociala yrken såsom äldreomsorg, personlig assistens och vikarierat på olika förskolor.

Text och bild: Helen Rosenberg
Intervjun utförd januari 2018.

Läs fler reportage om våra lärarstudenter här.