De experimenterar med svamp som kan ersätta kött (Kemiingenjör - tillämpad bioteknik)

– Det finns så mycket att lära inom kemiteknik och så många olika sätt att tillämpa det på. Som kemiingenjör kan du i princip jobba med vad som helst, alla företag behöver en kemiingenjör. Det som lockar med utbildningen är möjligheten att kunna jobba med miljöfrågor och hur vi ska gå till väga för att leva i ett mer hållbart samhälle, berättar Kerstin Meddings.

– Jag tycker att kemi är roligt och intressant och ville lära mig mer. Det som lockar med den här utbildningen är inriktningen mot bioteknik och att den öppnar för många olika slags jobb när du är färdig, och om du vill läsa en master senare så finns det många inriktningar att välja på, säger Julia Börjesson.

Varför behövs kemiingenjörer med inriktning mot bioteknik?

Julia: – Som kemiingenjör med kunskap inom bioteknik kan du jobba för en framtid med mindre miljöpåverkan.

Kerstin: – Det är viktigt att vi värnar om jordens resurser och vad vi släpper ut i naturen. Många kemiingenjörer jobbar med att utveckla mer miljövänliga produkter, till exempel alternativ till fordonsbränsle och kött. Andra jobbar med att utveckla och optimera kemitekniska processer för exempelvis vattenrening och produktion av biogas.

Vad är det bästa med utbildningen i Borås?

Julia: – Att du får den grundläggande kunskapen i kemiteknik, men även en del kunskap om bioteknik.

Vad gör ni på utbildningen?

Kerstin: – Utbildningen innehåller en hel del teoretiska kurser, som matte och kurser inom kemiteknik. Den har också praktiska moment då vi är i högskolans laboratorium och får lära oss hur de olika instrumenten används och lära oss grunderna i laborativt arbete.

Ni ska snart göra examensarbete. Vad handlar det om?

Kerstin: Vi ska odla fram två olika ätbara svampar på tre olika blandningar av surdegsbröd och något som kallas för ”brewers spent grain”, BSG, som är spannmål från bryggerier. När svamparna har vuxit får vi fram något som liknar en burgare, det är vad vi hoppas på i alla fall. Vi tar våra fermenterade plattor, som vi kallar dem, och utför texturanalyser på dem, det vill säga analyser på konsistensen, både råa och stekta. Vi ska undersöka vilken svamp som ger bäst konsistens beroende på vilken sammansättning av surdegsbröd och BSG som den är odlad på. Tanken är att de ska kunna användas som köttsubstitut i framtiden.

Julia: – På så vis kan restprodukter, som annars hade slängts, användas och du får ett livsmedel med hög proteinhalt och med avsevärt mindre koldioxidavtryck än vid köttproduktion.

Var är favoritplatsen på campus?

Kerstin: – Jag trivs väldigt bra på labbet, det är en rolig arbetsmiljö och jag lär mig något nytt varje dag. Även kafeterian i Balder, där kan du köpa en kopp kaffe och slå dig ner för att pausa lite mellan föreläsningarna.

Julia: – Jag trivs bäst när jag får arbeta i labbet.

Varför ska man välja att studera på Högskolan i Borås?

Kerstin: – Det är en mycket trevlig högskola som erbjuder en konkurrenskraftig utbildning i en trygg och rolig studiemiljö. Här finns också goda möjligheter till att knyta nya kontakter och starta en karriär.

Julia: – För att du får med dig biotekniken som är väldigt viktig för framtiden. Det är en bra högskola med många bra lärare på kemiingenjörsprogrammet.

Hur är Borås som studentstad?

Kerstin och Julia: – Borås har allt du behöver, här finns ett jättetrevligt torg med de flesta vanliga klädbutiker och några caféer. Det är också lätt att gå eller ta bussen till Knalleland där det finns ännu fler butiker och restauranger. Här finns också klubbar och barer för den som vill festa, och vill du ta dig in till Göteborg, så går det både bussar och tåg.

Vad har ni för tips till andra som funderar på att söka till kemiingenjörsutbildningen?

– Att läsa till kemiingenjör är tufft, det är mycket matte och kemi. Du måste tycka att det är intressant, annars kommer det att bli jobbigt. Något är bra är att du inte behöver spendera alla sina pengar på kurslitteratur, för biblioteket har de flesta böckerna, så där kan du låna eller kopiera de sidor som behövs. I de flesta av kurserna behöver du ingen bok alls, utan det går alldeles utmärkt att använda sig av föreläsningarna som material.

Läs mer

Läs mer om Kemiingenjör – tillämpad bioteknik, 180 hp.

Läs fler intervjuer med våra studenter.

Text och foto: Solveig Klug

Intervjun publicerades 2019-03-08