Indonesien lockar för klimatsmart examensarbete (Kemiingenjör - tillämpad bioteknik)

Vad fick er att börja läsa till kemiingenjör?

Anna: Jag har tidigare jobbat på vårdcentral, där en liten del laborativt arbete ingick. Därifrån växte sedan ett intresse för kemi. Högskolan i Borås skickade ut reklam om sin utbildning Kemiingenjör, och då de kombinerar kemi med biologi valde jag att söka, eftersom att det passade min bakgrund.

Barbara: Jag har alltid varit intresserad av medicin, men inte riktigt vetat hur jag ska använda mig av mitt intresse. Högskolan i Borås har en utbildning inom kemi- och bioteknik, vilket ger mig en möjlighet att kunna jobba på ett laboratorium i framtiden.

Vilken inriktning läser ni?

– Vårt program inriktar sig på bioteknik.

Varför är detta ämne viktigt?

– Eftersom kemi och biologi finns överallt runt omkring oss, tror vi att vi i framtiden behöver smarta lösningar för att skapa material som inte belastar miljön. Biobaserad plast och ny forskning för att ta fram nya textilier gjorda av svamp är ett bra exempel på hur kemi- och bioteknik banar väg för nya klimatsmarta lösningar.

Vad gör ni på utbildningen?

– Vi läser mycket teori, men laborerar också en hel del. Vi har även varit på studiebesök för att kunna knyta teori till verkligheten inom industrin. Vi har bland annat besökt Borås Energi och Miljö, Lantmännen Agroetanol och Rise.

Under våren ska ni till Indonesien, vad ska ni göra där?

– Vi åker till dit som utbytesstudenter för att göra vårt examensarbete. Vi kommer att undersöka huruvida filamentös (fintrådig) svamp kan odlas med VFA (fettsyror). Detta kan eventuellt generera ett mer klimatsmart sätt att odla svamp, som substitut till exempelvis kött.

Varför valde ni just Indonesien?

– När vi startade höstterminen 2019 fick vi information från vår kursansvarige om att det fanns möjlighet att åka till dit. Vi hade egentligen inte tänkt att åka på utbytesstudier, eftersom man normalt söker mycket tidigare, men när vi fick erbjudandet ändrade vi oss och ansökte om att få åka.

Vad ser ni mest fram emot på resan?

– Vi ser mest fram emot att smaka på vår egenodlade svamp om det är möjligt. I övrigt lockar varmt väder, en annan kultur och mat.

Läs mer

Programmet Kemiingenjör - tillämpad bioteknik, 180 hp.

Red. anm: Anna Axebrink och Barbara Mae Alontaga åker på utbytesstudier inom Sidas samarbets- och utbytesprogram Linnaeus-Palme.
Läs mer om Linnaeus-Palme.

Text och bild: Vasilios Bartziokas

Publicerades: 2019-12-09