Jenny vill vara med och bygga ett hållbart samhälle (Industriell ekonomi - affärsingenjör)

Jenny är uppvuxen i Borås och trivs så bra att hon gärna vill fortsätta bo i stan. Eftersom hon hade hört mycket gott om Högskolan i Borås ville hon gärna plugga här, och hon ville läsa vidare direkt efter gymnasiet. Men vilken utbildning hon skulle satsa på – det visste hon inte.

– Jag började egentligen med att kolla på ett annat program, men insåg att det inte passade mig riktigt, säger hon. När jag sedan klickade runt och tittade på olika utbildningar hittade jag industriell ekonomi. Det jag fastnade för var att det verkade så öppet och att man har många olika möjligheter efter studierna. Det kändes som en bra utbildning för mig, och det gör det fortfarande.

Nu går hon andra året och har valt affärsingenjör bygg som inriktning, även det för att det är brett och ger många möjligheter inför framtiden.

– Det är bra att den innehåller en hel del ekonomi, för det läste jag inte när jag gick teknikprogrammet på gymnasiet. Bygg gillar jag för att det handlar om vårt hållbara samhälle, något som jag vill fokusera på.

Hon tycker att det är stor skillnad att plugga på högskola jämfört med gymnasiet. Det hon hade väntat sig var att högskolestudierna skulle vara minst lika svåra och krävande. Men så var det inte.

– Det är mycket lättare här, eftersom vi bara läser två kurser i taget och kan koncentrera oss på dem, säger hon. Då blir det enklare att strukturera sitt arbete. Annars är arbetsbördan överlag ganska lik den på gymnasiet, men det varierar förstås från kurs till kurs. Ofta har vi halvdagar schemalagda och kan ägna andra halvan åt eget arbete och studier.

Det hon gillar särskilt med högskolestudierna är att det är en bra gemenskap: alla som pluggar har valt att läsa just de här ämnena och vi hjälper och stöttar varandra när och om det behövs.

Jenny Almgren
Ålder: 20 år
Från: Borås
Pluggar: Industriell ekonomi med inriktning affärsingenjör bygg
Tre bra saker med Högskolan i Borås
*Stämningen är generös och öppen
*Lokalerna är moderna
*Utbildningarna har stort fokus mot arbetslivet och branschens behov
Tre bra saker med Borås:
*Det är en mysig stad där centrum är hjärtat
*Det finns mycket företag som verkar ha goda erfarenheter av studenter från Högskolan i Borås, vilket ger bra möjligheter att få jobb
*Staden är mångkulturell

Text och foto: Lena M Fredriksson