Amadeus Hedenör

Praktiken gav jobb innan avslutad utbildning (Kandidatprogram i textilt management, inriktning mode och handel)

Varför valde du Textilt management med inriktning handel och mode?

– Det finns flera anledningar - till en början var jag helt insnöad på att jag ville utbilda mig till mäklare men så blev jag tipsad om textilt management av en vän som gick utbildningen just då. Tiden gick och jag kände mer och mer för att jag ville göra detsamma. För mig var det viktigt att jag skulle plugga något som jag verkligen hade ett stort intresse för och det stora intresset var inte hus utan textil och mode. När jag sedan tittade närmare insåg jag att det fanns en bredd i utbildningen vilket var en viktig faktor i mitt val, då jag ännu inte visste exakt vad jag ville arbeta med efter utbildningen. 

Vad var det bästa med utbildningen?

–  För mig var det bredden, att jag inte bara kunde välja ett yrke när jag var klar. I utbildningen får du bland annat läsa om inköp, sälj, ledarskap och juridik samt att du får gå kurser som ger en inblick i olika tekniker så som väveri- och trikåteknik. Praktiken gör också textilt management till en väldigt bra utbildning. För mig har praktiken hjälpt mig enormt mycket, då den gav mig en fot in i det företag som jag arbetar på i dag.

– Självklart är även möjligheten till utlandsstudier bland det bästa med utbildningen. Jag spenderade en termin i Schweiz och det var helt fantastiskt!
Namn: Amadeus Hedenör
Ålder: 26 år
Bor: Göteborg
Intressen: Textil och mode, fotboll och att umgås med vänner och familj.

Varför valde du Textilhögskolan?

– Största anledningen var nog att högskolan låg nära. Jag är uppvuxen i Varberg och på så vis föll det naturligt när jag väl blev tipsad om utbildningen. Jag pluggade även i Borås när jag gick på gymnasiet. Sedan hade jag hört väldigt gott om Textilhögskolan vilket gjorde valet än enklare.

Vad jobbar du med i dag?

– Jag fick jobb på Vagabond Shoemakers i Varberg redan innan jag var klar med min utbildning och det har jag mycket praktiken att tacka för. Tack vare den fick jag visa upp mig på företaget under åtta veckor där jag bland annat fick testa på inköp, marknadsföring, design och sälj. Under samma sommar arbetade jag även med logistik på Vagabond, vilket gav mig en bred inblick i företaget och dess olika avdelningar. På så vis fick jag också en uppfattning i vad som passade mig bäst och vart jag fick ut det mesta av mig själv. I februari 2019 ringde företaget och frågade ifall jag var intresserade av en tjänst som då blivit ledig.

­– Min yrkestitel är säljare med ansvar över Sverige. Jag har i dagsläget cirka 65 kunder runt om i Sverige som jag bland annat säljer skor till, bygger långvariga relationer med, samt att jag utbildar deras personal i vad Vagabond står för och hur vi arbetar.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Enligt mig finns det flera bra saker, men det allra viktigaste är att jag har trivts på företaget sedan första dagen på praktiken. Vagabond är ett familjeföretag med en väldig trivsam miljö på kontoret. Trots att vi är cirka hundra personer på huvudkontoret så känns det som en liten familj. Det bästa med mitt yrke är att jag får vara ute och resa mycket i tjänsten. Detta är något som passar mig väldigt bra då jag är en ganska rastlös och social person som inte trivs med att sitta på samma plats sju till fyra varje dag, året runt. Jag älskar även att träffa nya personer och knyta nya kontakter vilket är en stor del av min tjänst.

Vad har du tagit med dig från utbildningen?

– Under mina tre år på Textilhögskolan växte jag som person och lärde mig ta eget ansvar på ett sätt jag tidigare inte gjorde. Under utbildningen lär du dig att samarbeta i grupp och ställs inför olika former av svårigheter och tighta deadlines. För mig är det dessa faktorer som jag tar med mig mest in i yrkeslivet.

Tips till studenter som funderar att söka Textilt management med inriktning mode och handel:

– Det är en bred utbildning som täcker in det mesta inom textil och mode. Perfekt för dig som inte vet exakt vad du vill jobba med framöver. Efteråt finns det alla möjligheter att arbeta inom sälj, inköp, marknadsföring och mycket mer. Tveka inte att söka!

Text: Annie Klasén, 2019-12-19
Foto: Privat