Huvudmeny

Stress

Det är svårt att undvika stress när man är student. Att stressa en period är i sig ingenting farligt om man vilar emellanåt. Det är när stressen är konstant och man inte kan hitta lösningar eller sätt att slappna av som det kan bli problem.

Bild på person som drar i sin skjortkrage med en tickande klocka i bakgrunden

När man studerar är man egentligen aldrig ledig och känslan av att det alltid går att läsa lite till finns där, oftast mest hela tiden. Det är därför det är så viktigt att planera sin studietid och skilja på arbete och fritid. 

Att tänka på sina studier som ett ”arbete” kan ibland underlätta. Kanske bestämmer du dig för att gå hemifrån när du läser, t.ex. till biblioteket, för att på så sätt markera att det är ett jobb du utför. Det blir också lättare om man vänder på det och planerar in sin ledighet istället för sitt arbete. Det är viktigt att planera in vilan och de eventuella aktiviteter som du vill göra under veckan. Inför en tenta kanske aktiviteterna får ”stryka på foten” för studierna men då är det ett aktivt val du gör. 

Det kan också vara bra att ta hjälp av en studiekamrat. Då kan man planera studierna ihop och får på så sätt lite draghjälp att komma igång med en strukturerad arbetsdag. På Studenthälsan har vi kurser och seminarier i stresshantering, där får du möjlighet att lära mer om stress och hur just du förhåller dig till det som stressar dig. Är du intresserad så hör av dig till kurator eller sjuksköterska på Studenthälsan. Du kan också vända dig till någon av oss för ett enskilt samtal om just din situation.

Livsstilstest (extern länk) 
1177.se (extern länk) 

Länkar till avslappningsövningar  

Snorkel (extern länk) 
1177.se (extern länk)