Sofie möter nya utmaningar som doktorand inom resursåtervinning (Masterprogram i Resursåtervinning - bioteknik och bioekonomi)

Varför valde du att plugga på Masterprogrammet i resursåtervinning?

– Jag tyckte att det verkade spännande att få göra ett examensarbete under ett helt år. Sedan tyckte jag att blandningen mellan olika områden, som till exempel bioteknik och polymerteknik, verkade intressant.

Varför ska man studera på Högskolan i Borås?

– Som student på Högskolan i Borås får man bra kontakt med lärarna eftersom arbetet ofta sker i mindre grupper. Det finns även ett bra bibliotek som jag tyckte underlättade studierna på campus.

Vad fick ni göra på utbildningen?

– Under den första terminen läste vi olika kurser som berörde resursåtervinning med inriktning mot bioteknik, energiteknik och polymerteknik. Därefter fick vi välja ett område att rikta in oss på, och under andra terminen läste vi mer specifika kurser. Andra året gjorde vi ett examensarbete som var kopplat till den inriktning man valt.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Att vi fick kunskaper i hur vi kan arbeta för en bättre miljö och ett mer resurseffektivt samhälle. Vi var relativt små grupper och fick göra flera studiebesök, vilket var väldigt givande. Då det var många utbytesstudenter på programmet, träffade vi också människor från hela världen.

Var höll du helst till på campus när du pluggade till master?

– Biblioteket, det finns väldigt bra rum som du som student kan boka om du vill ha en bra plats att plugga på.

Vad tycker du om studentstaden Borås?

– Allting är inom gångavstånd i Borås, vilket är en fördel, högskolan ligger mitt i centrum samtidigt som det är nära till naturområden. Det är också nära till Göteborg och Landvetter flygplats och det finns bra förbindelser dit.

Vad gör du i dag?

– Jag kvar på Högskolan i Borås som doktorand i resursåtervinning.

Vad gör du som doktorand?

– Som doktorand arbetar jag huvudsakligen med mitt doktorandprojekt och utför experiment som blir grunden till doktorsavhandlingen. Mitt projekt ”Hållbara svamptextilier” handlar om att tillverka textilier från svamp som odlats på brödavfall. Sedan utgör en del av min forskarutbildning att läsa kurser och medverka i undervisningen här på högskolan.

Vad är det bästa med det du gör i dag?

– Att ingen dag är den andra lik, jag har hela tiden nya utmaningar.

Läs mer

Läs mer om Masterprogram i resursåtervinning.

Läs fler intervjuer med studenter inom teknik- och ingenjörsvetenskap.

Foto: Ida Danell

Publicerades 2019-03-12