Tips från studie- och karriärvägledningen!

1. Vad har du för intressen?

Vad är du intresserad av? Vad tycker du är roligt? Det bästa för att trivas på en utbildning är att plugga något som du tycker verkar intressant eller roligt redan från början.

2. Vad är du bra på?

Vilka färdigheter och kunskaper har just du? Att fundera ett varv på vad du är bra på, antingen i skolan eller privat, kan hjälpa dig att hitta ämnen på högskolan som skulle passa dig.

3. Vad vill du inte läsa?

Det kan ofta vara enklare att komma på vad man absolut inte vill göra, än att komma på vad man vill göra. Kolla på utbildningsutbudet hos en högskola eller universitet, och gör en lista på vad du inte vill läsa. Se sedan vilka utbildningar som blir över. Nu har du redan fått ner dina alternativ.

4. Bredda vyerna

Du kan också fundera över varför du väljer bort vissa utbildningar. Ibland är det lätt att välja bort alternativ baserat på omedvetna faktorer som till exempel kön eller geografi, utan att reflektera över det. Genom att tänka ett extra varv kanske du hittar nya vägar du inte tänkt på tidigare!

5. Är du behörig?

Kolla upp vilka behörighetskrav som gäller för de utbildningar du är intresserad av. Räcker dina betyg för att komma in? Behöver du läsa upp ett ämne, eller kanske göra högskoleprovet för att öka dina chanser? Prata gärna med en studievägledare om hur du kan förbättra dina möjligheter.

6. Vilken sorts jobb vill du ha?

Fundera på vilken sorts arbetsplats och vilken typ av arbetsuppgifter du dras till. Vill du arbeta i en kontorsmiljö eller utomhus, samarbeta med andra eller jobba självständigt? Föredrar du att arbeta praktiskt eller teoretiskt? Gör en lista på det du dras till mest för att få en uppfattning om vilken sorts jobb du vill ha.

7. Jämför utbildningar med arbetsmarknaden

Om du vet vilken sorts jobb du vill ha, kolla upp vilken utbildning som krävs för det jobbet. Ett bra tips är att kolla på jobbannonser på till exempel Arbetsförmedlingen, eller fråga någon med det yrket vilken utbildning hen har gått.

Eller gör tvärt om; om du vet vilken utbildning du vill gå, kolla upp hur arbetsmarknaden ser ut för den branschen. Verkar det svårt eller lätt att få jobb? Stämmer arbetsuppgifterna överens med din bild av yrket? Ditt val av utbildning ska inte bara styras av arbetsmarknaden, men det är bra att ha en plan för vad som kommer att hända efter examen.

8. Gå på magkänslan

Ofta vet man egentligen vad som känns rätt eller fel när ett beslut ska tas. Så en bra idé kan vara att helt enkelt lita på din magkänsla. Skriv ner alla dina alternativ på papperslappar, lägg dem i en hög och dra en lapp. Tänk att denna utbildning är den du ska gå. Läs på lappen. Vad säger magkänslan? Blev du glad, eller kändes det jobbigt? Hur du reagerade kan ge dig en indikation på om utbildningen är rätt för dig eller inte.

Fortfarande svårt att bestämma dig? Prata med någon av våra studie- och karriärvägledare, de kan hjälpa dig att reda ut tankarna och hitta en väg framåt för just dig. Du hittar kontaktuppgifter här.

Du kan också prova vår Framtidskompass, där du genom att svara på 25 frågor får tips om vilket av våra utbildningsområden som passar dig. Till Framtidskompassen.