Handläggning, råd och stöd

Det är grundläggande att förebygga så att diskriminering och trakasserier inte uppstår och det sker bäst med ett aktivt arbetsmiljöarbete på akademin/enheten. Alla som arbetar och studerar vid Högskolan i Borås ska ha kännedom om de lagar som kräver förebyggande och aktiva åtgärder mot diskriminering. Både medarbetare och studenter ska bemötas på ett korrekt och respektfullt sätt.

Högskolan i Borås rekommenderar att ärenden i möjligaste mån utreds och handläggs där missförhållandet har uppstått. Huvudsyftet är att få det kränkande beteendet att snarast upphöra. Om en medarbetare upplever sig ha blivit utsatt för trakasserier bör han eller hon i första hand vända sig till sin närmaste chef eller någon annan som man har förtroende för. Det finns också möjlighet att vända sig till HR- chefen, huvudskyddsombud eller skyddsombud.Ta del av högskolans handläggning av ärenden rörande misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling eller negativ påverkan på studiemiljön genom kränkning ska ske enligt beslutad handläggningsordning.

Handläggningsordningen finns att ta del av i chefshandboken samt finns publicerad på styrdokumentsidan under rubriken Lika villkor och likabehandling.

Anmälan till diskrimineringsombudsmannen

Det finns även möjlighet för både studenter och anställda att i diskrimineringsärenden vända sig direkt till Diskrimineringsombudsmannen - DO, do.se (extern länk) med sin anmälan. Högskolan kommer i sådana fall att ges möjlighet att yttra sig i anledning av anmälan och ge sin syn på ärendet.

Diskrimineringsombudsmannen (DO), Box 3686, 103 59 Stockholm
Besök: Torsgatan 11 Stockholm, E-post do@do.se, Telefon växel: 08-120 20 700, Fax 08-120 20 800

Fackliga organisationer

Som medarbetare kan du också vända dig till din fackliga organisation för råd och stöd. Fackets roll i diskrimineringstvister är att företräda sina medlemmar. Om en arbetssökande eller medarbetare är fackligt organiserad har den fackliga organisationen rätt att biträda sin medlem. Du når de fackliga organisationerna via högskolans växel 033-435 40 00.