50 års erfarenhet av biblioteksutbildningar
Vi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljöAntingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Hoppa till huvudinnehålletVi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljöDe informations- och kunskapsintensiva branscherna växer och blir allt fler. Som en följd av detta växer behovet av informationsspecialister och professionella webbredaktörer. På Bibliotekshögskolan utbildar vi dig som vill arbeta med biblioteks- och informationstjänster i ett globaliserat kunskapssamhälle.
Anmälan är öppen 15 mars - 17 aprilStudier av (folk)bibliotekens aktuella och historiska villkor i skilda avseenden, kulturpolitikens förändringsprocesser och kulturförmedling och medborgarnas delaktighet. Dessa tre teman samlar forskargruppens medlemmar.
Läs mer om Kultur, bibliotek och politik (KUBIK)Denna forskargrupp riktar sitt forskningsintresse mot människors interaktion med information i olika praktiker, roller och institutioner och mot frågan om hur digitala kulturer med dess plattformar bidrar till att forma information och kunskap i samhället.
Läs mer om Informationspraktiker och digitala kulturerForskargruppen undersöker de fysiska och samhälleliga arrangemang som behövs för att skapa, använda och förmedla kunskap. Forskargruppens huvudfokus ligger på hur information och kunskap genereras, underhålls, delas och överförs genom sådana infrastrukturer.
Läs mer om Kunskapens infrastrukturerBibliotekshögskolan är landets största forskningsmiljö inom ämnesområdet och bedriver forskning och utbildning med en stark professionsanknytning och internationell prägel. Våra forskare tar sig an vår tids digitala utmaningar, oftast utifrån humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv.
Läs mer om Biblioteks- och informationsvetenskap2023-03-15
Hur har läsningen i de svenska hemmen formats från 30-talet och framåt? Det undersöker forskarna Anna Lundh och Linnéa Lindsköld i ett nytt projekt finansierat av Riksbankens jubileumsfond.
2023-03-13
Jutta Haider, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, får källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglaset – skolpriset ”. Priset delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån och det delas ut i samband med Källkritikens dag den 13 mars.
2023-02-02
Desinformation sprids likt virus på sociala medier och i internets alla hörn. Förmågan att kunna ifrågasätta och vara källkritisk blir allt viktigare. Men minst lika viktig är den andra sidan av samma mynt – tilliten.
2023-01-25
Kristoffer Appelvik Lax, Mimmi Jensen Gellerhed, Sorin Masifi, Linnéa Sjödin och Mikael Yvesand har i dag nominerats till Borås Tidnings Debutantpris 2023. Priset delas i år ut för tjugotredje gången. Prissumman är 150 000 kronor.
2022-12-14
Vetenskapsrådet beviljar medel till en forskarskola i biblioteks- och informationsvetenskap som ska samordnas av Högskolan i Borås. Det innebär totalt elva nya doktorandtjänster, fördelat på de sex lärosäten som utbildar inom området. Fyra av dessa tjänster antas till forskarutbildningen vid Bibliotekshögskolan.
Här studerar du information, både ur ett tekniskt och teoretiskt perspektiv.
Programmet passar dig som har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap, informationsarkitektur, arkivvetenskap, digital humaniora, informatik, systemvetenskap eller närliggande område.
Läs mer om utbildningen: Informationsvetenskap: digitala miljöer