50 års erfarenhet av biblioteksutbildningar
Vi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljö.
Hoppa till huvudinnehålletVi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljöHelt lugnt! Du har fortfarande chansen att göra en sen anmälan inför vårterminen 2025.
Vårens program och kurser2024-10-21
Medborgarforskning kring biologisk mångfald bidrar till en stor och betydelsefull mängd data. Mer transparens kan hjälpa nya deltagare att lära sig tillvägagångssätt som annars är implicita eller kantas av tyst kunskap. Det visar Björn Ekström i sin doktorsavhandling i Biblioteks- och informationsvetenskap.
2024-09-30
Varje år delas Axiells uppsatspris ut för bästa uppsats skriven av studenter vid Institutionen för biblioteks-och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås. I år gick priset till de nyexaminerade bibliotekarierna Sofia Götesson och Pia Fogelberg Wallgren.
2024-09-17
Nyligen godkändes Sverige som fullvärdig nationell medlem i the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH). Medlemskapet ger forskare i Sverige bland annat tillgång till en mängd digitala verktyg och data. Inträdet i DARIAH ses som ett betydande steg framåt i Sveriges åtagande att främja samarbete inom humaniora på internationell nivå.
2024-08-28
Björn Hammarfelt är ny professor i biblioteks- och informationsvetenskap. Vi passade på att fråga om hans nya roll, när det är som mest roligt på jobbet och hur han ser på Bibliotekshögskolans framtid om tio år.
2024-08-19
I den nya antologin Stöd för forskning och utbildning: lärosätesbiblioteken i Sverige får läsaren en inblick i hur det är att arbeta både i ledning och som bibliotekarie vid olika typer av lärosätesbibliotek. Redaktörer för antologin är Katarina Michnik, teamledare vid Göteborgs universitetsbibliotek och Jonas Gilbert, bibliotekschef vid Högskolan i Borås.
Studier av (folk)bibliotekens aktuella och historiska villkor i skilda avseenden, kulturpolitikens förändringsprocesser och kulturförmedling och medborgarnas delaktighet. Dessa tre teman samlar forskargruppens medlemmar.
Läs mer om Kultur, bibliotek och politik (KUBIK)Denna forskargrupp riktar sitt forskningsintresse mot människors interaktion med information i olika praktiker, roller och institutioner och mot frågan om hur digitala kulturer med dess plattformar bidrar till att forma information och kunskap i samhället.
Läs mer om Informationspraktiker och digitala kulturerForskargruppen undersöker de fysiska och samhälleliga arrangemang som behövs för att skapa, använda och förmedla kunskap. Forskargruppens huvudfokus ligger på hur information och kunskap genereras, underhålls, delas och överförs genom sådana infrastrukturer.
Läs mer om Kunskapens infrastrukturerBibliotekshögskolan är landets största forskningsmiljö inom ämnesområdet och bedriver forskning och utbildning med en stark professionsanknytning och internationell prägel. Våra forskare tar sig an vår tids digitala utmaningar, oftast utifrån humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv.
Läs mer om Biblioteks- och informationsvetenskapEU-projektet SILVANUS mål är att leverera en miljömässigt hållbar och klimattålig skogsförvaltningsplattform genom att studera innovativa möjligheter att förebygga och bekämpa antändning och spridning av skogsbränder. Forskare vid Bibliotekshögskolan bidrar med forskningskompetens inom kunskapsorganisation, informationshantering, användarstudier och deltagandemetoder.
Här studerar du information, både ur ett tekniskt och teoretiskt perspektiv.
Programmet passar dig som har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap, informationsarkitektur, arkivvetenskap, digital humaniora, informatik, systemvetenskap eller närliggande område.
Läs mer om utbildningen: Informationsvetenskap: digitala miljöer