50 års erfarenhet av biblioteksutbildningar
Vi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljöAntingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
Hoppa till huvudinnehålletVi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljöHos oss kan du läsa din grundutbildning inom bibliotek- och informationsvetenskap, läsa fristående kurser eller varför inte en påbyggnadsutbildning?
Våra kurser och programStudier av (folk)bibliotekens aktuella och historiska villkor i skilda avseenden, kulturpolitikens förändringsprocesser och kulturförmedling och medborgarnas delaktighet. Dessa tre teman samlar forskargruppens medlemmar.
Läs mer om Kultur, bibliotek och politik (KUBIK)Denna forskargrupp riktar sitt forskningsintresse mot människors interaktion med information i olika praktiker, roller och institutioner och mot frågan om hur digitala kulturer med dess plattformar bidrar till att forma information och kunskap i samhället.
Läs mer om Informationspraktiker och digitala kulturerForskargruppen undersöker de fysiska och samhälleliga arrangemang som behövs för att skapa, använda och förmedla kunskap. Forskargruppens huvudfokus ligger på hur information och kunskap genereras, underhålls, delas och överförs genom sådana infrastrukturer.
Läs mer om Kunskapens infrastrukturerBibliotekshögskolan är landets största forskningsmiljö inom ämnesområdet och bedriver forskning och utbildning med en stark professionsanknytning och internationell prägel. Våra forskare tar sig an vår tids digitala utmaningar, oftast utifrån humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv.
Läs mer om Biblioteks- och informationsvetenskapEU-projektet SILVANUS mål är att leverera en miljömässigt hållbar och klimattålig skogsförvaltningsplattform genom att studera innovativa möjligheter att förebygga och bekämpa antändning och spridning av skogsbränder. Forskare vid Bibliotekshögskolan bidrar med forskningskompetens inom kunskapsorganisation, informationshantering, användarstudier och deltagandemetoder.
2023-11-17
Nyligen samlades nio av de totalt tolv doktoranderna på den nya forskarskolan ReSource – Läsningens och källkritikens omvandling i digitala kulturer för en allra första fysisk sammankomst.
2023-11-16
Intresset inför vårens start av bibliotekarieutbildningen som ges på distans är rekordhögt. Totalt har 1 010 personer sökt, varav 401 har sökt utbildningen som förstahandsval. Platserna till både Bibliotekshögskolans campus- och distansutbildning brukar alltid fyllas och reserver tas in, men i år står ansökningstalen ut alldeles extra.
2023-11-16
Det finns ett samband mellan bibliotekarier som uppmärksammat trenden att ungdomars läsning ökat och de som använder sociala medier och användardrivna recensionsplattformar i sitt inköpsarbete av ungdomslitteratur. Det konstaterar Emma Olsson Grahn och Stina Skog i sin masteruppsats som nu tilldelats årets Axiells pris för bästa BoI-uppsats 2023: "Ett evigt sökande: Hur ungdomsbibliotekarier använder informationssökning för att hålla sig uppdaterade i sitt inköpsarbete."
2023-11-09
Vad skulle du uppleva vid ett besök i Louvren i Paris, på en musikkonsert eller om du passerade gatukonst om du var dövblind? Hur skiljer sig upplevelsen av att se van Goghs tavla Starry Night mot att få den beskriven i text? I veckan samlades forskare från 16 länder i Borås för att visa hur kultur kan bli tillgänglig för alla. Nytänkande multisensoriska konstinstallationer och teknologier presenterades och testades med målet att forma en mer inkluderande värld.
2023-10-23
Går det att säga något om en person utifrån vad som står i bokhyllan? Det menar Arvid Jakobsson, slottsbibliotekarie på Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet, som djupdykt i Oskar II:s bibliotek och nu disputerat med avhandlingen Över djupen mot höjden. Han har studerat stora delar av Oskar II:s boksamlingar, kataloger, anteckningar, brev och arkivmaterial. Denna typ av omfattande bibliotekshistorisk forskning har inte tidigare gjorts på en privat bibliotekssamling.
Här studerar du information, både ur ett tekniskt och teoretiskt perspektiv.
Programmet passar dig som har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap, informationsarkitektur, arkivvetenskap, digital humaniora, informatik, systemvetenskap eller närliggande område.
Läs mer om utbildningen: Informationsvetenskap: digitala miljöer