Ladok för studenter
Ladok är ett nationellt system för studiedokumentation. Högskolan är enligt lag skyldig att hålla dokumentation över studenter som studerar på grund-, avancerad och forskarnivå. Ladok för studenter är en webbtjänst för aktiva studenter på Högskolan i Borås.
Genom Ladok för studenter kan du
- registrera dig på kurs
- se dina registreringar
- se dina studieresultat
- skriva ut verifierbara studieintyg
- se och ändra dina kontaktuppgifter
- ansöka om examen
- dela utfärdade bevis med valfri mottagare (t.ex. en arbetsgivare)
Logga in i Ladok för studenter. Du loggar in med ditt studentkonto och lösenord.
Dina person- och kontaktuppgifter
Adress
Ladok hämtar din folkbokföringsadress när du är ny som student, men du kan själv ändra till en annan tillfällig adress. Ändra adress genom att gå in på Mina uppgifter i Ladok. Den adress du anger kommer att gälla för alla lärosäten där du är student.
Folkbokföring
Ladok hämtar varje vecka uppgifter om folkbokföringsadresser från Skatteverket. Folkbokföringsadress och namn som tillkommit eller ändrats i folkbokföringen under den gångna veckan förs då automatiskt över till Ladok. Har du angett en annan adress än folkbokföringsadressen kommer den adressen inte ändras.
Om din folkbokföringsadress eller ditt namn inte stämmer i Ladok, kontaktar du Skatteverket för att kontrollera att dina uppgifter är korrekta där. Om du har fler än ett förnamn hämtas endast det namn som är märkt som tilltalsnamn hos Skatteverket.
E-post och telefonnummer
Kontrollera att den mailadress som finns registrerad är korrekt annars uppdatera genom att gå in på Mina uppgifter i Ladok. Du kan även lägga till ditt mobiltelefonnummer. De uppgifter du anger kommer att gälla för alla lärosäten där du är student.
Tillfälligt personnummer
Om du är antagen med ett tillfälligt personnummer och får ett svenskt personnummer från Skatteverket behöver du informera Ladok om detta.
Uppge i ett mail till ladok@hb.se :
-ditt namn
-ditt nuvarande tillfälliga personnummer i Ladok
-ditt nya svenska personnummer
-bifoga ett personbevis (t.ex. kopia på ID-handling).
Offentliga uppgifter
Högskolan i Borås är en statlig myndighet och gäller under offentlighetsprincipen, vilket innebär att alla uppgifter i Ladok, vårt studiedokumentationssystem, likväl som i många av våra andra system är offentliga, d.v.s. vem som helst kan begära att ta del av uppgifterna utan att behöva uppge sitt syfte eller identifiera sig. Utlämnande av uppgifter måste dock ske kontrollerat och i enlighet med relevanta lagar och lokala regler. I Ladok lagras all information kring dina studier inklusive personnummer, adress och andra kontaktuppgifter.
De myndigheter som hämtar ut uppgifter direkt från Ladok är:
- Centrala studiestödsnämnden (CSN): uppgifter som behövs för beviljande av studiemedel.
- Statistiska centralbyrån (SCB): uppgifter som sammanställs till statistik om högskolan.
- Universitets- och högskolerådet (UHR): uppgifter som behövs för behörighets- och meritvärdering i samband med ansökan och antagning till högskoleutbildning. Från UHR till Ladok överlämnas sedan uppgifter om vilka som antagits till olika utbildningar.
Hur används uppgifterna på Högskolan i Borås
Ladok är sammankopplat med högskolans övriga system som exempelvis lärplattformen Canvas, bibliotekssystemet Alma m.fl. Kontaktuppgifter, registreringar och övriga uppgifter som ditt personnummer hämtas från Ladok till högskolans övriga system. Tänk därför på att kontrollera dina kontaktuppgifter i Ladok för studenter samt de uppgifter som visas när du skapar ditt studentkonto. Du har möjlighet att korrigera eller ta bort telefon/mobilnummer, e-post samt tillfällig adress i Ladok för studenter.
Regelverk för Ladok
Studentregistrets uppbyggnad och innehåll regleras i ”Förordning om redovisning av studier med mera vid universitet och högskolor” (SFS 1993:1153). Ändamålet är att säkra studenternas studieresultat och uppgifterna ska ligga till grund för uppföljning, utvärdering, offentlig statistik samt resurstilldelning.
Tillgänglighet i Ladok för studenter
Ladokkonsortiet står bakom webbplatsen Ladok för studenter. Du kan läsa Ladoks tillgänglighetsredogörelse på deras hemsida.
Hur du använder Ladok för studenter
Webbläsare:
Vi rekommenderar att du använder Mozilla Firefox, Chrome eller Microsoft Edge.
Om du studerat vid fler lärosäten
Om du studerar eller har studerat vid flera lärosäten i Sverige så kan du i Ladok för studenter byta lärosäte och där se dina uppgifter.
Om du inte är student längre och saknar studentkonto på Högskolan i Borås
För att komma åt dina uppgifter i Ladok för studenter när du slutat studera, så kan du skapa ett konto via eduID (du behöver ett svenskt personnummer) som fungerar som inloggning till Ladok för studenter vid samtliga lärosäten i Sverige som har Ladok. Har du inloggningsuppgifter till antagning.se eller universityadmission.se så fungerar även de vid inloggning.
Intyg
Det finns fyra olika intyg att skriva ut. Du väljer om du vill ha intyg på svenska eller engelska.
- Registreringsintyg: Visar vilka utbildningar du är registrerad på samt datum
- Resultatintyg: Visar godkända resultat vid Högskolan i Borås
- Intyg över förväntat deltagande: Visar kurser som du är antagen till och inte ännu har registrerat dig på
- Nationellt resultatintyg: Visar godkända resultat från alla svenska lärosäten som du har studerat vid
Samtliga intyg är verifierbara genom ett kontrollnummer. Detta innebär att intygen inte behöver skrivas under av högskolans personal. Den som du eventuellt skickar intyget till kan själv kontrollera att intyget stämmer genom att gå till den sida som finns angiven längst ner på intyget och där efter ange personnummer samt kontrollnummer. Intyget är verifierbart i 90 dagar.
Behöver du hjälp att få ett intyg utskrivet kontakta studentexpeditionen
Utländska meriter
I Ladok för studenter finns en funktion som heter utländska meriter som studenter kan använda för att via EMREX importera utländska meriter till Ladok för personal. På samma sätt kan studenter exportera svenska meriter till utländska lärosäten. Funktionen riktar sig främst till utbytesstudenter. Än så länge är det få utländska lärosäten som är anslutna till EMREX, och importen är inte att likställa med ett tillgodoräknade.
Ansöka om och dela examen
Du kan ansöka om examensbevis i Ladok för studenter och i filmen nedan visas hur du går tillväga.
Dela information om utfärdat examensbevis
Informationen riktar sig till dig som har en utfärdad examen och vill dela information om din examen med någon (t.ex. en arbetsgivare).
Du som är student eller alumn och har en utfärdad examen kan logga in i Ladok för studenter och hämta en kod för delning av information om din examen. Genom att dela med dig av kontrollkoden gör du det möjligt för mottagaren (t.ex. en arbetsgivare) att ta del av uppgifter om din examen och dess innehåll. Vill du själv se vad som delas med mottagaren kan du logga in med kontrollkoden och ditt personnummer. Samma kod kan användas flera gånger och till flera mottagare.
Du delar din examen genom att:
- Logga in i Ladok för studenter och gå till Examen och bevis
- Välj dela bevis
- Dela med dig av den hämtade kontrollkoden till valfri mottagare
Tidigare student
Logga in med eduID eller via Antagning.se
Om du tidigare varit student vid Högskolan i Borås och saknar studentkonto kan du skapa ett eduID för att logga in i Ladok för studenter. Du kan läsa mer om eduID på den här sidan
Du kan också logga in via Antagning.se om du har ett konto där.
Du loggas nu in i Ladok för studenter och har möjlighet att bl.a. skapa intyg och dela examen.
Support
Kontakta Studentexpeditionen när ärendet gäller tentamensanmälan och registreringsintyg.
Tfn: 033-435 45 50 (vardagar 10:00–12:00)
E-post: studentexpeditionen@hb.se
Kontakta utbildningsadministratör på din akademi för övriga frågor.
Utbildning inom Textil, Teknik och Ekonomi
Tfn: 033-435 4011
E-post: a1@hb.se
Utbildning inom Vårdvetenskap, vård- och omsorgsadministration, arbetsvetenskap och offentlig förvaltning
Tfn: 033-435 4012
E-post: a2@hb.se
Utbildning inom Bibliotek, information, pedagogik och IT
Tfn: 033-435 4013
E-post: a3@hb.se
Utbildning inom akademin för polisiärt arbete
Tfn: 033-435 4014
E-post: polisutbildning@hb.se