Digital Crafts Labb

Labbet används av både studenter, doktorander och forskare vid Textilhögskolan. På laserskäraren kan en stor bredd av projekt genomföras. Studenter inom design och textilteknik använder laserskäraren till allt från att gravera mönster, skapa egna logotyper och bildmotiv, till att skära ut egendesignade mönsterdelar, hårdvara, applikationer eller annan dekor. Tekniken kan till och med användas till att skära ut helt egendesignade verktyg, som i sin tur möjliggör nya metoder i andra labb. Studenter från textilteknik använder ofta laserskäraren till att skära ut standardiserade materialprover (med höga krav på exakthet) som de sedan testar eller bearbetar vidare i våra provlabb. Laserskäraren skapar även möjligheter för prototyptillverkning inom olika forskningsprojekt.

Det digitaltryck vi har i labbet kallas för sublimeringsprint. Processen innebär att motivet först skrivs ut på papper och sedan förs över till polyester-textil genom upphettning under pressning. Digital Crafts Labb har resurser att genom en relativt snabb process skapa större tryck med denna teknik, vilket möjliggör kostnadseffektiv produktion av egenmönstrade textilier och större flerfärgsmotiv. Detta gör det enkelt att skapa helt unika kollektioner.

I labbet finns även en fristående datorstation där studenter (med tillgång till handledning) kan bearbeta och skapa filer i Adobe Photoshop, Illustrator och InDesign.

Kontakt

Lisa Good, ansvarig labbtekniker.