Textilhögskolan ”the place to be” för att lära sig om mode och hållbarhet

 

Yasmin Garcia Johansson. I bakgrunden Textil Fashion Center– Det var en självklarhet för mig att studera på Textilhögskolan med tanke på mitt stora intresse för mode. När jag sökte information om olika skolor insåg jag att Textilhögskolan var som ett modemecka och ”the place to be” om man verkligen ville lära sig om mode och hållbarhet, vilket jag kan intyga att det är. 

Varför valde du Textilt management?

– Jag älskar mode och kurserna verkade roliga och intressanta. Det kändes som att det var ett program som hade en stor variation, vilket även skulle ge mig stora möjligheter att jobba med olika saker efter examen.

Vad gör ni på utbildningen?

– Till en början läste vi mycket grundläggande kurser inom marknadsföring och redovisning. Andra och tredje året var det mer fokus på mode och den textila värdekedjan. Vi har lärt oss allt från trikåteknik till väveriteknik men även färg och beredning. Det är verkligen en perfekt kombination mellan alla kurser, vilket gör att vi blir kunniga inom många områden och det ger fler möjligheter inför framtida arbete. Hållbarhet och hållbart mode genomsyrar hela programmet vilket är superintressant, men också så viktigt. Vi har lärt oss att vara kritiska kring hållbarhet och vad företag kommunicerar ut. 

Vad på utbildningen tycker du bäst om?

– Att alla föreläsare på Textilhögskolan har arbetat inom branschen och är så kunniga. Man märker att de brinner för ämnet vilket inspirerar mig mycket.

Du gjorde praktik under utbildningen. Vad fick du göra där?

– Jag gjorde min praktik på Wänerstedt AB, ett företag som är mellanhand mellan leverantör och kund. De har kunder med olika önskemål och sen har Wänerstedt egna leverantörer som tillverkar kläderna. Wänerstedt arbetar med ”private label” och med egna varumärken. Jag fick arbeta med båda, då jag dels var med och designade lite, dels arbetade med provhantering och hade kontakt med leverantörer. 

Vad betyder praktiken för dig?

– Den har varit väldigt viktig för mig, då jag nu förstår saker på ett annat sätt eftersom jag fått arbeta med mode på riktigt. Ibland upplever jag att man inte riktigt uppfattar eller förstår vissa begrepp, förrän man själv upplever det i arbetslivet. Exempelvis förstod jag inte helt hundra vad en tech pack var, förrän jag fick arbeta med provhantering och utgick från tech packs varje dag. Du får liksom alla dessa termer i en kontext. 

Du går sista terminen nu. Vad gör du för examensarbete?

Jag gör examensarbetet tillsammans med två andra tjejer och vi skriver om hur kvinnor porträtteras i modereklam, vilket är väldigt intressant, och framförallt viktigt. 

Vad har du för planer efter utbildningen?

– Efter utbildningen har jag fått arbete på min praktikplats, vilket känns superkul. Jag kommer att arbeta som direktris med mina egna kunder.

Vad har du för tips till dem som söker till utbildningen Textilt management?

– Njut av tiden! Det kommer perioder då det är mycket och stressen är otroligt påtaglig, men du lär dig så mycket om dig själv under dessa tre åren! När jag själv kollar tillbaka på den här tiden så har jag massvis med ny kunskap, samtidigt som jag är redo för att ta mig an arbetslivet. Det känns otroligt vemodigt, de tre åren går så himla fort och ger så mycket.

Läs mer om Kandidatprogrammet Textilt Management inriktning mode och handel, 180 hp

Text: Solveig Klug
Foto: Porträtt privat, bakgrund Anna Sigge

Publicerades 2022-04-21