Uppläsning av SMS

När någon skickar ett sms till din fasta anknytning  istället för till ditt mobilnummer får du ett samtal med automatisk uppläsning av meddelandet, t.ex. när mottagaren avvisar samtalet med ett svarsmeddelande ”Jag kan inte ta ditt samtal just nu…"

När någon försöker skicka ett sms till din fasta anknytning kommer det inte att levereras som ett vanligt sms, utan blir i stället ett samtal till dig där en systemröst läser upp meddelandet.

Först ringer det i din telefon som vanligt. När du svarar talar en röst om att du fått ett SMS och att det kommer att läsas upp. Du får två val (välj alternativ 2 eftersom det oftast är avvisning av samtal)

  1. Tryck 1 för att få SMS:et skickat som text till ett mobilnummer. Detta kostar 5 kr
  2. Tryck 2 för att få SMS:et uppläst direkt i telefonen. Du kan välja att lyssna på meddelandet igen genom att trycka "2" vid slutet av samtalet. Att få ett SMS uppläst är helt kostnadsfritt. Avsändarens telefonnummer läses alltid upp, anteckna det gärna direkt.

Min telefon ringer om och om igen, varför slutar den inte?

Det kan finnas två skäl:

  1. Om samtalet bryts innan hela meddelandet hunnit läsas upp ringer telefonen igen, detta för att undvika att meddelanden missas. Det görs totalt åtta försök, en gång per timme, att leverera meddelandet. Om telefonen ringer igen, vänta tills hela meddelandet lästs upp innan du lägger på så upphör uppringningarna.
  2. Du har fått flera sms. Telefonen ringer en gång för varje sms. Om du inte lyssnar av meddelandet ringer det på nytt.