Kårordförande glad över byggplaner

Hur arbetar studentkåren för fler boenden för studenter i Borås?

– Vi jobbar ganska brett och vi finns med i många olika sammanhang där bland annat högskolan, vi i studentkåren, Borås Stad och näringslivet samarbetar. Det är min kollega Åsa Gran som, när hon inte arrangerar introduktionerna, tar ett stort ansvar för bostadsfrågan. Studentkårens arbete är omfattande, från arbete för att fler ska hyra ut studentrum till nybyggnationer och allting däremellan.

Hur är det att vara med och påverka bostadssituationen som studentkår?

– Det är ett arbete som tar tid, att byggprocesser tar ju tid. En bra grej är att alla vi pratar med är överens om att det behövs fler bostäder för studenter. Så vi behöver ju inte sälja in själva idén.

Hur känns det nu när det äntligen finns planer och byggprojekt på gång?

– Det är jätteroligt! Verkligen jättekul. Det är väldigt efterlängtat. Det är ju jättekul att Kanico vill fortsätta utveckla Simonsland, särskilt med tanke på att det ligger så nära. Det är ju i princip på campusområdet och det finns ju redan en del bostäder där också. Även AB Bostäders planer i Parkstaden är jättebra. Borås är ju inte en jättestor stad, så det är ju ganska enkelt att ta sig fram med cykel eller buss därifrån.

Vad tycker du är viktigt att de prioriterar i projekten när det kommer till bra boenden för studenter?

– Det är lite svårt att svara på, studenter är ju ingen homogen grupp. Det varierar ju från de som precis har lämnat gymnasiet till de som är äldre och har familj. Det handlar om att, så långt det är möjligt, ha ett utbud där alla kan hitta något. Variation helt enkelt!

Vad tror du att fler studentbostäder innebär för studentlivet i Borås?

– Förhoppningsvis kommer det bli bättre med fler studenter som har möjlighet att finnas på plats och vara med på aktiviteter på kvällar och helger. Men det räcker inte med att studenterna bor här, utan vi på studentkåren måste ju vara på tårna. Vi måste ha en attraktiv studentpub och arrangera event som lockar. Det är klart, fler har ju möjlighet att komma om det bor fler här. Men vi kan inte slappna av i det.

– Det är ju väldigt positivt generellt. Det är viktigt för staden, viktigt för skolan, viktigt för studenterna och på sikt även för näringslivet. De tjänar också på att det kommer hit studenter som bor här, som förhoppningsvis trivs och tänker ’jag kanske ska stanna här’. Det gör att det blir lättare för arbetsgivare att rekrytera. Staden växer, lärosätet växer. Och studentkåren blir ännu mer livad!

Text: Emilia Vermelin
Kollage: Drönarfoto Johannes Glans/Porträttfoto Suss Wilén
Porträttfoto: Suss Wilén