Många studerar ölbryggning i sommar

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

I kursen kommer deltagarna att studera den moderna ölproduktionsprocessen, från råmaterial till färdig öl. För att förstå ämnet börjar kursen med en generell introduktion till fermentering; varför fermentering sker, vad som sker, och hur rätt förhållanden kan åstadkommas för att det ska ske.

För några veckor sedan träffade vi Witold Pietrzak, doktor i livsmedelsteknik, i högskolans kemilabb där han utför sin forskning om fermentering och svamp. Han avbryter för att berätta om den populära sommarkursen där han ska vara med och undervisa. Han visar upp en enkel glasbehållare med en gul vätska i och berättar att det bara några dagar kvar, sedan behöver vätskan tappas upp på flaskor.

– Det ligger mycket intressant vetenskap bakom bryggningen; det handlar om enzymer, kemiteknik och biologi. Och det går bra att brygga öl hemma, det behövs ingen dyr, speciell utrustning, berättar han.

Kursen kommer också att ta upp råmaterialen och hur de ändras under varje steg i processen. Vidare presenteras hur råmaterialet påverkar och själv blir påverkat av jästen som ansvarar för att producera smaken och alkoholen. Ölproduktionens inverkan på miljön och hur avfallet som genereras kan behandlas kommer också att diskuteras. Efter avslutad kurs ska studenten ha de teoretiska kunskaper som fordras för att kunna brygga sitt eget öl.

Alla moment i bryggningen filmas då kursen är helt på distans. Det krävs heller inga speciella förkunskaper.

Ungefär 1 400 personer har sökt kursen, vilket är väldigt många för en sommarkurs.

– Det är fortfarande väldigt trendigt med ölbryggning. Efter kursen kanske en del kommer att fortsätta fördjupa sig i ölbryggning. Andra kanske blir intresserade av att läsa mer inom bio- och kemiteknik, säger Witold Pietrzak.

Läs mer om högskolans utbildningsutbud.