Martin Stjernström - ny controller på A2

Varifrån kommer du närmast?

– Närmast från bank där jag jobbade som risk manager, innan det har jag jobbat med styrning av statliga myndigheter i nästan 15 år på Ekobrottsmyndigheten (verksamhetscontroller), Finansdepartementet (ansvarade för FISK:en) och Skatteverket (internrevisor). Och jag har även en kort karriär som lärare vid Linköpings universitet.

Hur känns det att börja här?

– Hoppas inte det låter för klyschigt, men fantastiskt kul! Och jag ser verkligen fram emot att lära känna den här verksamheten.

Varför ville du börja på Högskolan i Borås?

– Jag sökte efter ett jobb där jag kunde hitta kombinationen av att jobba strategiskt och operativt med styrning och uppföljning inom en verksamhetsgren inom statlig sektor. Och gärna ett område som jag inte kan så mycket om. Det var också en möjlighet att hålla lite koll på forskningen inom ledning och organisering. I mina tidigare roller har jag varit van att hålla koll på vad som händer inom relevanta forskningsområden, så det känns helt rätt att börja arbeta på en högskola.

Vad gör en akademicontroller och hur vill du bidra till akademin?

– Jag ser mig som en slags katalysator, att jag som controller underlättar för andra att göra sitt jobb. Helst ska jag bidra till att skapa förutsättningar så att infrastrukturen för styrning och uppföljning blir så effektiv och verksamhetsanpassad det bara går, både inom akademin men även mellan rektor och akademin. Och att skapa förutsättningar för att utveckla verksamheten tillsammans med all personal inom akademin.

– Jag brinner verkligen för att underlätta för andra att göra sitt jobb. Jag hoppas kunna bidra lite med mina erfarenheter från hur man bygger fungerande styrning och uppföljning av verksamheter och vilka fallgropar man ska undvika.

Vad gör du på fritiden?

– Familjen flyttade till Sätila för fyra år sedan till ett hus med 8 000 kvadratmeter tomt, som har lite utvecklingspotential. Så det är inte så svårt att sysselsätta sig där. Annars är jag en dalkarl i förskingringen, som stortrivs i skog och mark. Jag plockade t ex 20 liter lingon i söndags, så nu är det rensning som gäller.