Snart examen – polisstudenter visar upp utbildningen för anhöriga

Porträttbild av Thomas Edman, student vid Polisprogrammet vid Högskolan i Borås

– Polisyrket är ett komplext yrke och kräver både förklaring för och förståelse av anhöriga. Det finns många svårigheter i yrket och det finns mycket man kan utsättas för. Det kan vara svårt att förklara för en utomstående vad vi gör, och varför. Då betyder det mycket att kunna få möjlighet att bjuda in våra anhöriga till campus för att se våra övningsmiljöer och träffa våra lärare, berättar Thomas Edman, polisstudent i termin 4.

Under anhörigdagarna, som gick av stapeln i slutet av september, bjöds nära och kära in till övningsområdet vid Sagagatan där de fick gå på rundvandring. Under rundvandringen förevisades olika moment i polisutbildningen och scenarion såsom butiksrån och omhändertagande av våldsam person spelades upp.

– De scenarion som spelas upp kan uppfattas som både högljudda och hårda, men vi vill visa på hur vi arbetar i dessa situationer. Exempelvis är vår röst ett vapen, även om det för någon utomstående kan uppfattas som skrämmande och högljutt. Kan jag få en person med kniv att släppa kniven genom att använda min röst – är det hundra gånger bättre än om jag behöver använda mig av mitt vapen, förklarar Thomas Edman.

Ett omväxlande yrke

Något som är tydligt är bredden av uppgifter i en polismans arbete, och efter arbetsdagens slut kan intrycken och upplevelserna vara många.

– Polisyrket är väldigt växlande och mycket ”upp och ner”. En drivkraft är såklart att få vara människor till hjälp, men man kan också utsättas för jobbiga grejer. Under ett arbetspass kan man behöva hantera ett mentalt jobbigt brott eller händelse, till att i nästa sekund befinna sig i en ny situation där en person står och skriker på en. Du kan möta både glädje, sorg och misär. Det är klart att det kan påverka en när man kommer hem till familjen, och då är det bra för dem att veta varför man kanske inte är på topp den dagen, fortsätter Thomas Edman.

Under anhörigdagarna fick drygt 200 anhöriga möjligheten att öka sin förståelse för polisyrket. Nu väntar ytterligare några månaders studier för studenterna i termin fyra, innan det är dags för examen.

– Det ska bli otroligt roligt att få ta med mig mina kunskaper ut i arbetslivet. Jag känner mig redo och kan se tillbaka på en mycket lärorik studietid. Jag vet ju inte riktigt vad som väntar, och vad jag har lärt mig om polisyrket är att det kan förändras fort. Men jag känner att jag gjort mig förberedd på att hantera föränderliga situationer på ett bra sätt under dessa två år, avslutar Thomas Edman.

Från entresolen på Sagagatan får den anhöriga följa ett scenario när polisstudenterna omhändertar en butiksrånare.

Vid konfrontationen med rånaren är denne beväpnad med kniv.

Inifrån Sagagatans simulatorrum visar polislärare Fredrik Strömkvist upp den utrustning som finns för polisen att använda.

Framför nyfikna åskådare visar polislärare Alexander Cederhage, med hjälp av studenter, upp olika tekniker för att omhänderta en våldsam person.

På Sagagatans körgård fick besökarna utforska både polisbil och MC.