Vinnaren av Stora hållbarhetspriset är utsedd

I juryns motivering lyfts att Modexa genom förädling av befintligt material och renovering med kvarboende hyresgäster utmanar konservativa värderingar och moderniserar Borås och Sverige.

Årets stora hållbarhetspris tilldelas ett företag som förenat ekonomisk, ekologisk och social utveckling i sin affärsmodell under lång tid. Pristagaren har god lönsamhet, starkt lokalt engagemang och ett gediget och mätbart arbete för att minska belastningen på det ekologiska systemet. Detta gör att Modexa är ett föredöme i Borås, i Sverige och internationellt.

Juryn har under 2021 bestått av Birgitta Losman, Högskolan i Borås (ordförande), Tommy Jonestål, Sparbanken Sjuhärad, Sara Thiel, Borås Stad, Sandra Roos, KappAhl och Felix Ljungberg, Asterias Groups.

Årets stora hållbarhetspris är instiftat av Borås Näringsliv, Högskolan i Borås, Borås Stad och Sparbanken Sjuhärad genom sin ägarstiftelse för att inspirera och uppmuntra till hållbar utveckling som genererar tillväxt.

– Det känns fantastiskt att vi i samverkan stad, näringsliv och akademi kan dela ut Stora Hållbarhetspriset för första gången som en gåva till vår stad som i år, 2021, fyller 400 år. Priset innebär en möjlighet för företag att belysa sitt hållbarhetsarbete men även att inspirera och bidra till kunskapsöverföring så att hela Borås kompetens inom hållbarhet ökar säger Hanna Lassing, ordförande Borås Näringsliv.

Fredagen den 3 december besökte delar av juryn 2021 års vinnare Modexa och lämnade över en statyett, diplom och blommor. Statyetten är framtagen av Marianne Abelsson, konstnär som bor och verkar i Borås. Statyetten består av ett grönt glashjärta som symboliserar engagemang och kärlek för hållbarhet. Hjärtat står på genomskinligt glas som ska symbolisera vatten och det oändliga. Glashjärtat är tillverkat i Limmared.