EXIT21 – en innovativ digital examensfest!

Vanligtvis innebär EXIT att Textile Fashion Center och Borås Kongress fylls av ett myller av nyfikna besökare och stolta anhöriga. I år genomförs det mesta digitalt – men kanske mer ambitiöst och imponerande än någonsin!

– Syftet med evenemanget är att hylla avgångsstudenterna och att visa upp deras examensarbeten. Årets EXIT lyfter studenter inom områdena textil, teknik och ekonomi, och i år har EXIT sett lite annorlunda ut eftersom det inte går att fira och uppmärksamma studenterna på plats. Istället genomförs det som ett digitalt event, berättar Julia Vangen och Isabelle Ahlberg, studenter och projektledare för EXIT21.

Samtliga studenter inom textil, teknik och ekonomi har haft möjlighet att skicka in posters, video, examensarbete eller annat material för att presentera sitt arbete. Mode- och textildesignstudenterna har som vanligt arrangerat modevisning och utställning – om än i nya format.

Modedesignstudenterna lanserade digital modevisning

Det nya, digitala formatet för modedesignstudenternas visning är helt nytt för årets EXIT. Genom en påkostad medieproduktion får studenterna visa upp sina kreationer – något som har flera fördelar.

– Vi har verkligen fått tänka om, både på gott och på ont såklart. En positiv aspekt är att stressen som brukar finnas bakom kulisserna i samband med livevisningen har minskat eftersom visningen istället spelades in, samt att det går att korrigera eventuella misstag. Det är också kul att materialet lever kvar mycket längre, vilket är positivt för alla, berättar Alice Gruvander, student och projektledare inom modedesign.

Material Meetings – textildesignstudenternas examensutställning

Avgångsstudenterna inom textildesign invigde under fredagen examensutställningen Material Meetings. Utställningen lanserades digitalt, men finns att besöka fysiskt på Textilmuseet mellan 4 juni–19 september. Årets fokus är innovativt användande av olika material.

– Som projektledare har det varit viktigt att få fram ett bra utställningsformat för Material Meetings. Som textildesignstudent känns det viktigt att visa upp kreationerna och ställa ut för att visa värdet av textilierna. Det är inte bara som att visa upp en produkt och sen gå vidare till nästa grej, understryker Alberte Holmø Bojesen, textildesignstudent och projektledare för utställningen.

Ny webbplats med designstudenternas arbeten i centrum

Under året har också en ny webbplats utvecklats, där studenter från Sektionen för design publicerar sina portfolios.

Läs mer

Läs mer om den digitala modevisning och den digitala utställningen på Department of Design