Cykeljacka vann i digital Challenge with function

Tävlingen anordnas årligen för studenter som läser tredje året på designteknikerutbildningen. Funktionsjackorna bedöms av en jury, i år med representanter för Lectra, H&M, Didriksons, KappAhl, Chevalier, Vildland och Textilhögskolan.

Funktionsanpassad cykeljacka var årets vinnande koncept

Jonathan Hallvede var den som prisades för att ha skapat åretsJonathan Hallvede på cykel iklädd sin cykeljacka bästa  funktionsjacka. Han såg tävlingen som en chans att lära sig något nytt, både tekniskt och praktiskt.

– Jag har själv cyklat mycket och visste att cykeljackor är ett plagg som är utmanande att få till bra i mönsterkonstruktionen. För att se hur jag kunde använda mina tidigare kunskaper och samtidigt lära mig nya saker valde jag därför att utveckla just en cykeljacka. Jag ville även testa på att göra ett vattentätt plagg med tejpade sömmar, berättar Jonathan Hallvede.

Chansen att få nya färdigheter innebar också flera utmaningar.

– Mönsterkonstruktionen var, precis som jag trodde, väldigt utmanande. Positionen som man sitter i på en cykel är väldigt annorlunda jämfört med en stående position. Det ställer annorlunda krav på hur plagget ska utformas.

Bilden visar Jonathan Hallvede i sin cykeljacka.

Publiken prisade paddeljacka

Under tävlingen fick också deltagarna i publiken rösta på sina favoritbidrag. Publikens pris, som också gav andrapris i tävlingen, tilldelades Ning Jiang. Hennes idé om att skapa en jacka avsedd för paddling föddes ur fascination för jackornas konstruktion.

– Min pojkväns föräldrar gillar att paddla och de har en kajak som används i havet. De upptäckte att det inte finns så många produkter i handeln avsedda för den typen av paddling. När jag tittade på deras jackor och blev jag så fascinerad av passform och konstruktion, de är inte särskilt lika andra jackor. Jag har stort intresse för konstruktion och blev såklart nyfiken på hur man tar fram en så unik passform, berättar hon.

3D-ritning av paddlingsjacka

3D-ritning av Ning Jiang

Många utmaningar och lärdomar

Under kursen görs flera 3D-ritningar, prototyper och tester innan funktionsplagget är färdigt. Det är en utmanande tid för studenterna, men både Ning och Jonathan är stolta över sina slutprodukter.

– Jag är stolt över allt! Det fanns stunder då jag trodde att jag inte skulle lyckas bli klar i tid. Jag lyckades inte bara bli klar – jag har också lyckats och övervinna min rädsla för att stå framför publik. Om inte jag trodde på mitt arbete, hur skulle jag då kunna visa upp det för juryn och publiken? Jag har verkligen kämpat och har inte gett upp, säger Ning Jiang.

– Jag är mest stolt över att ha gjort en jacka inom ett område jag inte hade så mycket erfarenhet inom, och målet jag satte upp i början stämde bra överens med slutprodukten. Efter att själv ha testat jackan på cykel känner jag mig – även om det finns flera saker som jag skulle vilja fortsätta att utveckla – nöjd med hur jackan fungerar i sin rätta miljö, berättar Jonathan Hallvede.

Challenge with function är ett samarbete mellan Textilhögskolan, Lectra och H&M.

Årets prisade studenter

Första pris

Jonathan Hallvede: Road Cycling Jacket

Juryns motivering
En jacka som är funktionsanpassad till sporten, bra bakgrundsresearch. God passform ur funktionsperspektiv som visar på ett helhetstänk i produktens utveckling samt entreprenör-tänk! Mycket fin presentation med trovärdiga svar och bra motiveringar.

Andra pris – publikens val

Ning Jiang: Paddling Jacket

Tredje pris

Madeleine Andersson: Hiking jacket

Läs mer

Naturligt material vinnande koncept i årlig designtävling