Professorns tips: ”Lär er språk, läs mycket – och fika!”

Daniel Ekwall står längst fram i ett klassrum och pratar inför högstadielever.

Under veckan firas vetenskapsfestivalen ForskarFredag i hela Sverige, ett evenemang som samordnas nationellt av Vetenskap och allmänhet. Högskolan i Borås deltar med programpunkten Låna en forskare, en återkommande tradition där forskare möter barn och unga och berättar om vad de gör på jobbet. Syftet är att visa hur mycket spännande forskning som finns och att inspirera unga till högre studier.

"Roligt och utvecklande"

Daniel Ekwall är en återkommande ”låne-forskare” under ForskarFredag. Det började när han blev professor, då han kände ett ansvar att berätta om sin forskning för en bredare allmänhet. Det visade sig vara så roligt och utvecklande, att han fortsatte. Några av besöken det här året görs på Sandgärdskolan. Under tre kvart berättar Daniel Ekwall om sin egen väg från högstadiet till jobbet som professor, och sina lärdomar längs vägen.

Han berättar för eleverna om hur han önskar att han hade kämpat mer med tyska språket i skolan, eftersom språk tar lång tid att lära sig och är en enorm tillgång i livet.
– Läs språk, gärna flera, och inte för betygens skull! Om 33 år är ni lika gamla som jag. Vad kommer ni att jobba med då?

– Ingen aning, kommer svaret från en av eleverna.

– Precis, så se till att förbereda er, replikerar Daniel Ekwall, som tipsar vidare om att läsa och läsa mycket, för att få upp fart och träna läsförståelse.

Det tredje tipset är lite mer oväntat:
– Underskatta inte fikarasterna när ni börjar jobba. När ni pratar med era kollegor över en kopp kaffe kommer ni på lösningar som kommer att spara er massor av tid.

Efteråt blir det frågestund och Daniel Ekwall svarar på frågor om vad forskare tjänar, han svarar ”det varierar, helt okej”, om han har en chef, han svarar ”ja, men jag har ett fritt jobb” och om han kommer ihåg allt han läser, och svaret blir ”i stort sett, och det kan ni också träna upp genom att läsa och träna”.

Daniel Ekwall pratar med tre högstadielever i en skolkorridor.
Daniel Ekwall pratar med Matilda Saarinen, Viktoria Nyman och Sebastian Ud i 8C.
 

Läs mer

ForskarFredag på Högskolan i Borås

Daniel Ekwalls forskarprofil-sida

Carin Backe, doktorand vid Textilhögskolan, berättar om sina skolbesök under ForskarFredag, i P4 Radio Sjuhärad: "Forskaren som är med och skapar mjuka robotar"