Lämnade “comfort-zonen” – fick vänner och erfarenheter för livet

Alice Nydelius går sista terminen på Event Management-programmet. Som en del av studierna valde hon att åka på utbytesstudier höstterminen 2021 till universitetet Alpen Adria Klagenfurt i Österrike genom Erasmusprogrammet.

Varför valde du att plugga utomlands och varför just i Österrike?

– Jag var väldigt redo för en utmaning där jag fick stå på egna ben och ta mig an något som var utanför min "comfort-zone”. Dessutom har jag alltid velat studera utomlands och samtidigt träffa en massa spännande människor från hela världen och uppleva deras kulturer. Österrike valde jag främst på grund av kursutbudet, men även på grund av de fantastiska berg som omsluter staden.

Hur gick tankarna innan du skulle dit?

– Jag var oerhört motiverad och redo, jag såg verkligen fram emot att utmana mig med en utbytestermin i ett nytt land. Samtidigt var jag självklart lite nervös då jag inte kände någon annan som studerade där, men all nervositet var som bortblåst när jag väl startade studierna.

Vad läste du för slags kurser?

– Jag läste lite blandade kurser inom företagsekonomi och media. Exempelvis tog jag en kurs som hette “Human Centered Computing”, som var enormt spännande och där man lärde sig om hur design används och påverkar människan.

Hur upplevde du tiden i Österrike?

– Den var suverän, jag hade hjälp hela vägen av International Office i både Sverige och Österrike. Väl på plats bodde jag i en korridor med 25 andra personer, så det fanns alltid någon att hänga med och kul saker att hitta på.

Vad betyder utbytesterminen för dig?

–  Jag var väldigt energifull och lycklig under hela tiden och fick ut precis det jag önskade mig som Erasmusstudent gällande språk, vänner, upplevelser, erfarenheter och kunskap. Jag utvecklades och växte personligt, vilket hjälpte mig att inse vad jag önskar att min framtid innehåller.

Vad betyder utbytesstudierna för din framtida yrkeskarriär?

– Jag tror det är suveränt att ha detta på CV:t! Du utvecklar dina språk- och ämneskunskaper samtidigt som du utvecklar en social kunskap, exempelvis att förstå andra nationaliteter och kulturer.

Vad har du för tips till andra studenter som funderar på att åka på utbytesstudier?

– Räds inte för att bo i korridor! Det är så givande att under en kortare period, i ett land där du inte känner någon, ständigt ha personer att umgås med om du så önskar. När lektionerna och skoldagen är över kommer du hem till ett gäng som blir som din familj där ni lagar mat, spelar kort, går på promenader eller gör utflykter tillsammans.

Läs mer

Om utbytesstudier genom Erasmus+

Alice Nydelius passade på att instagramma under sina utbytesstudier.

Kolla in hennes stories på instagram.com/pluggarpahogskolaniboras