Välbesökt action när högskolan visade upp polisutbildningen

”Ta fast tjuven!” Ljuden ekar över polisutbildningens övningsområde. En figurant, som för dagen är iklädd rånarluva, bärandes på en vinylspelare och har det tveksamma nöjet att agera tjuv, springer genom folkmassan. ”Polis, Stanna!” Tjuven stannar upp när han möter två polisstudenter som säger åt honom att ställa stöldgodset åt sidan och lägga sig ner på marken innan han grips. Övningen avbryts, ”tjuven” ställer sig leende upp och borstar av sig lite grus. En polislärare berättar för publiken om Polisiär konflikthantering och vad studenterna lär sig i ämnet. En kvart senare är tjuven återigen på fri fot och tvingas ännu en gång ner på marken...

Besökarna på polisutbildningens öppna hus fick uppleva ovanstående scenario och en mängd andra saker som för polisstudenterna är vardag men för allmänheten är action. Att öppna upp lokalerna och visa upp verksamheten för allmänheten är viktigt:

– Vi har bedrivit polisutbildningen under tre år och det har hela tiden funnits en nyfikenhet och ett stort intresse att veta mer om vår verksamhet även om pandemin tidigare satt stopp för detta. Det var härligt att se så många besökare när vi för första gången fick möjlighet att på riktigt öppna våra dörrar till våra utbildningslokaler, säger tf. akademichef Lotta Dalheim Englund.

Tanken är att evenemanget ska vara återkommande varje vår, och det är med mersmak som planeringen för nästa tillfälle tar vid:

– Det var fantastiskt roligt att få prata med och höra besökarnas glada tillrop och att de verkligen är stolta över att polisutbildningen finns i Borås. Vi har däremot bara funnits under en kortare period och högmod går före fall. Vi ska jobba hårt för att fortsätta utvecklas och det gör vi bäst tillsammans med Borås och boråsarna, avslutar Lotta Dalheim Englund.


Läs mer

Polisprogrammet vid Högskolan i Borås

Virtuell rundtur av polisutbildningens övningsmiljöer