Ville skydda och hjälpa – nu är hon polisassistent

Polisassistent Linda Jozic utanför campus

Re:sommar! Under sommaren återpublicerar vi ett urval av nyheter från våren. Den här nyheten publicerades på hb.se första gången 2022-01-31.

– Jag har funderat mycket på varför jag ville bli polis, men minns inte var tanken kom ifrån. Det har egentligen alltid varit planen, men det tog längre tid än jag trodde. Först var jag inte svensk medborgare och sen började jag jobba inom Kriminalvården och trivdes bra där, berättar Linda Jozic.

Under sina fem år som anställd på en kriminalvårdsanstalt utvecklades nya skäl till varför Linda ville bli polis.

– Jag kände att jag inte längre bara ville möta dömda gärningsmän. Jag ville också träffa målsägande och ta del av deras sida. Min önskan var att få jobba med att förhindra brott, skydda människor och hjälpa till.

I samma veva som polisutbildningen startades upp vid Högskolan i Borås kom Linda äntligen in på Polisprogrammet.

– Jag var först inställd på att behöva flytta för att bli polis, men jag är uppvuxen i Borås och det kändes som ett naturligt val när jag skulle välja studieort. Hade jag vetat då vilka fantastiska övningsmiljöer och duktiga lärare som finns på högskolan hade valet blivit ännu mer självklart, fortsätter Linda.

En bra grund att stå på

Under den två och ett halvt år långa utbildningen varvades teori med ingripanden i realistiska övningsmiljöer och ute på stan, körteknik i polisbil och praktiska lektioner med polisutrustning. Dagarna på högskolan fylldes av olika övningar med allt från omhändertagande av berusad person till inbrottsövningar och rånscenarion. Ett viktigt moment var även skjutträningen.

– Allt som är helt nytt för en är såklart häftigt, som skytte till exempel. Det var lite läskigt i början innan vi hade lärt oss att hantera vapnen, men med tiden har jag kunnat se mig själv i rollen som skytt mer än innan. Det är roligt att känna att jag utvecklades under hela utbildningen, inte bara praktiskt utan även på djupet, säger Linda Jozic.

Sista halvåret av utbildningen, den så kallade aspiranttjänstgöringen, genomfördes hos Polismyndigheten.

– Jag minns att det kändes overkligt i början av utbildningen och svårt att veta vad jag skulle förvänta mig, men jag kände ganska direkt att jag hade funnit min plats. Väl ute på aspiranten var det såklart väldigt nervöst, men jag var trygg med de kunskaper som jag hade fått med mig från utbildningen. Det var en bra grund att stå på.

Rivstart på poliskarriären

När vi genomför intervjun har Linda hunnit jobba några månader som ingripandepolis i en mindre kommun. Det har varit en rivstart på poliskarriären.

– Du vet aldrig vad som väntar när du åker ut på ett larm, du måste vara beredd på allt. Det har varit alla möjliga slags larm hittills och jag upptäcker att jag varje dag har hjälp av något som vi har pratat om i skolan. Det blir som att jag nu i början av min karriär får möjlighet att lägga ihop till mitt eget pussel av de pusselbitar jag fick med mig från utbildningen, konstaterar Linda.

För Linda har bemötandet av människor varit minst lika viktigt som hennes andra polisiära färdigheter.

– Jag blev polis för att jag ville hjälpa människor och jag vill att varje möte med en person ska vara rättvist och bra, och att jag genom mitt bemötande ska kunna vara en förebild. Alla möten är unika, och oavsett om personen är ledsen, arg eller uppspelt vill jag göra mitt yttersta för att ge personen ett bra möte med polisen, säger Linda.

Rannsaka dig själv

För Linda har det varit viktigt att kontinuerligt rannsaka sig själv under utbildningen, och förbereda sig mentalt inför vad som väntar. Det är något som har underlättat, både när tvivel och tuffa upplevelser gjort sig påminda.

– För mig är polisyrket väldigt spännande och roligt, men det är också stundtals väldigt tufft. Jag tycker att alla som funderar på att bli polis ska se till att söka in till polisutbildningen, men också fundera över varför man vill bli polis. Det finns alltid sämre och bättre anledningar, men landar man i att man har en stark vilja att hjälpa andra människor finns det ingen tvekan – sök!

Läs mer

Polisprogrammet vid Högskolan i Borås

Polisutbildningen startar kandidatpåbyggnad med inriktning mot brottsutredning

”Vi har en väldigt bra grund att stå på”

Polisutbildningen expanderar – bygger 2900 kvadratmeter nya övningslokaler