Emanuel Karlsten vinner Sociala medier-priset 2022

Emanuel karlsten och en logotyp för sociala medierpriset

– Emanuel Karlsten har varit en pionjär i användningen av sociala medier. Han har arbetat kreativt med nya verktyg och perspektiv för att förnya den demokratiska debatten. Det är en stor glädje för oss att kunna tilldela honom årets sociala medier pris, säger Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

Priset delas ut av Borås Stad och Högskolan i Borås samarbete med Sparbanksstiftelsen Sjuhärad som är finansiär av priset.

En glad Emanuel Karlsten tar emot nyheten om vinsten:

– Otroligt roligt! Jag har givetvis följt priset och dess vinnare och tyckt att det varit både fint och viktigt att någon belönar och lyfter fram dem som driver och är viktiga för utvecklingen eller förståelsen för digitala kanaler. Det känns så klart väldigt hedrande att få tillhöra denna skara.

Har du några planer för vad du ska göra med pengarna du vunnit?

– Jag fyller 40 år i januari och när man är mitt i livet, så börjar man alltmer inse att uppgiften faller på en själv att vara samlande och drivande för att släkt och familj ska mötas och hur viktiga de är för mig och mina barn. Så pengarna får finansiera en firarresa till familjen uppe i Lappland, Sveriges mest underskattade plats! Det blir också ett sätt att ge tillbaka till dem som ska ha mest tack för att jag fått göra allt det som jag nu belönas för. 

Juryns motivering

Emanuel Karsten är en av Sveriges främsta experter inom sociala medier – som skribent, föreläsare och debattör på olika plattformar. Som aktör och analytiker verbaliserar och visualiserar han trender och vad som driver dem med pedagogisk klarsyn. För sina djupa kunskaper och stora bredd på området tilldelas Emanuel Karlsten Sparbanksstiftelsen Sjuhärads Sociala medier-pris 2022.”

Mer om Sociala medier-priset

Högskolan i Borås, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och Borås Stad har under tio år uppmärksammat en person eller organisation som har påverkat samhället positivt genom att innovativt använda sociala medier. Tidigare mottagare av priset är Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”, Emma Frans, #jagärhär, det svenska #metoo-initiativet, Viralgranskaren, Wikimedia, Brit Stakston, Lina Thomsgård och Joakim Jardenberg.

Mer om Sparbanksstiftelsen i Sjuhärads sociala medier-pris

Kontakt

Jutta Haider, professor på Högskolan i Borås och jurymedlem
jutta.haider@hb.se