Ny och bättre teknik i lektionssalarna ger möjligheter till hybridföreläsningar

Visse du att under varje termin får ungefär tio lektionssalar på högskolan ny och uppdaterad teknik? Mikael Lövgren, servicekoordinator vid Campus och hållbarhet, berättar att under varje termin ser man över salarna och undersöker vilka behov som finns. Det kan handla om att byta ut en skärm eller projektor, men också om större projekt som att förbereda salar för hybridföreläsningar.

– Vid varje uppdatering blir upplevelsen bättre för studenter och lärare. Vårt fokus den senaste tiden har varit att erbjuda bättre möjligheter till hybridföreläsningar.

Vid en hybridföreläsning har studenterna möjlighet att kunna delta digitalt och fysiskt. För att undervisningen ska bli jämlik och fungera väl för alla deltagande så krävs mer och bättre teknik. Ljudet måste funka väl och det räcker kanske inte heller med bara en kamera om läraren behöver visa någonting på tavlan.

– En hybridföreläsning ställer också höga krav på läraren. Det räcker ofta inte att du bara kan Zoom, du kanske också behöver lära dig andra mjukvaror. Du behöver också tänka på att prata till de som är närvarande i salen men också de som sitter online, samtidigt som du håller koll på chatten, förklarar Mikael Lövgren.

Högskolans två största salar, Sparbankssalen och M204, fick förra året ny teknik för drygt en miljon kronor. Med den nya tekniken kan man styra belysning, mörkläggningsgardiner, kameror med mera. Man kan också koppla ihop de två salarna så att ljud och bild skickas mellan salarna i samband med stora event. Det finns även ny teknik i salarna som en dokumentkamera och flera fast monterade styrbara kameror. En dokumentkamera är anpassad så att en föreläsare kan slå upp en boksida eller någon annan typ av dokument och visa i detalj på storbilden. I Sparbankssalen finns även en uppdaterad teknikplats som kan nyttjas av medieproducenter vid större evenemang.

Det händer också saker i andra delar av högskolan. Nyligen färdigställdes arbetet med att göra en ministudio i rum L305. I studion finns bland annat en bordsmikrofon, två större datorskärmar, en green screen, en whiteboardkamera och en dokumentkamera. Rummet har även ljudisolerats och fått lampor som ger ett jämt ljussken.

– Det blir jättebra för lärare nu när de får en specialanpassad miljö som gör att de slipper spela in föreläsningar inne på sina kontor. Just nu finns bara L305 men vi planerar för fler ministudios i varje byggnad och vi hoppas att de kommer vara klara till årsslutet.

Mikael och hans kollegor i EduTech har många idéer på hur tekniken i högskolans lokaler ska utvecklas, men han förklarar att allt inte går att byta ut på en gång. Under pandemin har det varit brist på teknikdelar och stora projekt kräver också att det finns tillgång till arbetskraft att genomföra dem. Därför sker utbytet av teknik kontinuerligt över tid och baseras på de behov som lokalerna har.

– I våra lektionssalar finns både ny och gammal teknik och ingen sal är den andra lik. Det räcker inte att köpa in den dyraste och bästa utrusningen utan det måste bli en bra helhet som är användarvänlig. Vi har idag inga rent anpassade hybridsalar utan de som finns har anpassats i efterhand. I framtiden vill vi skapa fler hybridsalar där vi sätter upp skärmar i den främre och bakre delen av salen så att lärare och elever kan se sina klasskamrater som deltar digitalt. Vi vill också sätta upp bättre ljudsystem och mikrofoner som fångar upp samtal i alla delar av salen.

 

Mikaels tips till lärare inför hybridföreläsningar:

  • Hitta den typ av sal som passar dig och din undervisning. Våga prova den teknik som finns i salen.
  • Det finns ett sextiotal föreläsningssalar som anpassats för hybridföreläsningar. Du hittar dem i KronoX genom att söka på ”e-möte” i fritextrutan.
  • Var på plats i god tid innan din föreläsning. Du kan behöva 10–15 minuter för att testa dig fram och ställa in kamerorna och ljudet.
  • Osäker på någon form av teknik eller vilken sal du skall välja? Mikael Lövgren och hans kollegor ordnar gärna informationsvisningar för mindre grupper.
  • Känner du dig osäker på Zoom så öva på dina kollegor.
  • Vill du se hur dina zoominställningar ser ut för studenterna så kan du prova med en kollega först. Har du ingen kollega att be om hjälp? Starta ett möte i din dator och anslut sedan som gäst i din mobiltelefon eller surfplatta samtidigt för att få en överblick.
  • Teknikstrul? Du hittar kontaktuppgifter till tekniker på musmattorna i varje sal.

 

Håll koll på EduTechs utbildningstillfällen som hålls ungefär varje månad.